S efter afslørende tal: Sæt kontanthjælpsloftet på pause

Arbejdsliv
- Det er helt tudetosset, at når nu de er i systemet, at man så vælger politisk at tage penge fra dem, fordi man så tror, at det får dem i arbejde, siger Leif Lahn (S) om de socialt udsatte på kontanthjælp. (Foto: Foto: Nikolai Linares/ Ritzau Scanpix)
Kontanthjælpsloftet skal sættes på pause, indtil en gruppe af socialt udsatte får den rette hjælp. Det mener Leif Lahn Jensen, som er beskæftigelsesordfører for Socialdemokratiet. S til syge danskere: Udskældt reform skal sættes på pause

Nye tal fra Beskæftigelsesministeriet afslører, at 1.489 danskere, der har været på kontanthjælp i fem år eller længere, hverken er i stand til at arbejde eller være i ressourceforløb eller fleksjob. De døjer nemlig med alvorlige sociale- og psykiske problemer.  

Denne gruppe af langtidsparkerede socialt udsatte får Socialdemokratiets beskæftigelsesordfører Leif Lahn Jensen til at kræve, at regeringen og Dansk Folkeparti sætter kontanthjælpsloftet på pause. Det ligner ikke noget, at man med kontanthjælpsloftet rammer nogle mennesker, som er ude af stand til at arbejde.

- Det er helt tudetosset, at når nu de er i systemet, at man så vælger politisk at tage penge fra dem, fordi man så tror, at det får dem i arbejde, siger Leif Lahn Jensen om de socialt udsatte på kontanthjælp. 

Men regeringen har ingen planer om at pille ved kontanthjælpsloftet, fastslår Venstres beskæftigelsesordfører Hans Andersen (V). 

Sæt loftet i bero 

1.489 danskere er parkeret på kontanthjælp, selvom deres psykiske og helbredsmæssige tilstand gør dem ude af stand til at arbejde eller deltage i beskæftigelsesfremmende tiltag som ressourceforløb eller fleksjob. 

Det viser nye tal fra Beskæftigelsesministeriet, som får Socialdemokratiets beskæftigelsesordfører op i det røde felt. 

Han mener, det er helt forkert, at de socialt udsatte bliver ramt af kontanthjælpsloftet og straffes økonomisk, når de ikke er i stand til at arbejde eller deltage i obligatoriske arbejdsprøvninger.  

- Nu må regeringen og Dansk Folkeparti sætte det kontanthjælpsloft i bero, indtil de her mennesker bliver siet fra. Kontanthjælpsloftet skal simpelthen ikke ramme de mennesker, der er så syge, at de slet ikke er i stand til at arbejde, lyder det fra Leif Lahn Jensen. 

Men Venstres beskæftigelsesordfører Hans Andersen (V) afviser at sætte kontanthjælpsloftet på pause. 

V: De skal have hjælp, ikke penge

Hans Andersen påpeger, at de fleste af de socialt udsatte ikke bliver ramt af kontanthjælpsloftet, da de ikke modtager boligstøtte. 

Han mener, at denne gruppe kontanthjælpsmodtagere har brug for social-hjælp og ikke flere penge. 

- Det er først og fremmest social- op sundhedsforvaltningen, der skal ind og hjælpe de pågældende mennesker, siger Hans Andersen.

Han mener, kommunerne er ansvarlige for, at de næsten 1.500 udsatte danskere har været parkeret på kontanthjælp i årevis uden at modtage den rette hjælp eller behandling.

- De er først og fremmest havnet der, fordi jobcentret ikke har haft kontakt til dem. Det kan handle om, de er hjemløse, og at der ikke været nogen dialog mellem jobcentret og de pågældende gennem længere tid, siger Hans Andersen. 

Han glæder sig over, at fejlplaceringen af disse mennesker nu bliver afdækket, så de kan få den rette hjælp. 

- Det kan handle om, at kommunernes hjemløseteams får opsøgt de pågældende mennesker og kommer i dialog med dem for at finde ud af, om de har brug for anden form for støtte, som at komme i behandling, siger Hans Andersen. 

Kontanthjælpsloftet

- Det nye kontanthjælpsloft blev indført af venstre-regeringen i 2015, og trådte i kraft i 2016. Målet var at få flere på kontanthjælp til at tage et lavtløns-arbejde. 

- Har betydning for dig, der modtager kontanthjælp, uddannelseshjælp eller integrationsydelse samt særlig støtte eller boligstøtte. 

- Kontanthjælpsloftet er en grænse for, hvor meget du samlet set kan få i særlig støtte, boligstøtte og kontanthjælp, uddannelseshjælp eller integrationsydelse. 

- Grænsen for, hvad du samlet kan få udbetalte afhænger af din alder, forsørgerstatus og om du er gift, samlevende eller enlig. 

- Hvis de samlede sociale ydelser er over grænsen, vil du få mindre udbetalt i særlig støtte eller boligstøtte. 

 

Kilde: Beskæftigelsesministeriet 

UDVID

Nyheder

Nye ferieregler:

Du får færre penge

på kontoen