Rusland: Vi stopper krigen nu

Verden
Russiske tropper - her i Sydossetien. (Foto: Foto: AP)
Russerne fortsætter deres angreb i Georgien, siger georgierne. Men Rusland hævder, at de har bedt tropperne om at stoppe angrebene.

En skrøbelige fred er måske nær i Georgien i øjeblikket.

Den russiske præsident Dmitry Medvedev sagde i dag på russisk tv, at freden kan ses rundt om hjørnet.

- Jeg har truffet beslutningen om at stoppe operationen, der skulle tvinge de georgiske autoriteter til at indgå fred. Angriberne er blevet afstraffet og er blevet påtvunget meget tydelige tab. Hæren er blevet ødelagt, sagde Medvedev i en tv-tale.

De georgiske styrker melder dog fortsat om angreb - især fra russiske fly i luften over den vigtige storby Gori, hvor en hollandsk tv-journalist blev dræbt tidligere på dagen.

FN har endnu ikke bekræftet eller afkræftet de russiske troppers våbenhvile.

Vurdering: Russerne vil beholde Sydossetien

- Rusland ville sætte Georgien på plads, og det mål har man nået nu, siger Karsten Jakob Møller, senioranalytiker ved Dansk Insitut for Internationale Studier, til Nyhedsavisen.

Og der er tale om et kæmpe prestigetab for Georgien, vurderer han.

-Jeg tror ikke Sydossetien kommer under georgiske hænder igen efter den her omgang. Russerne vil beskytte området, som vil ende med at blive en del af den russiske federation, siger Karsten Jakob Møller.

Rusland har tidligere luftet ideen om at fjerne den georgiske præsident fra magten. Det afviser den russiske udenrigsminister Sergey Lavrov nu.

- Vi har ingen planer om at fjerne nogen politisk leder. Det er ikke en del af vores kultur. Det er ikke noget, som vi gør, siger Lavrov, ifølge flere internationale nyhedsbureauer.

faktaboks
Nyheder

Dronningen dybt

forfærdet