Rusland fortsætter angreb trods fredsløfte

Verden
Georgisk kvinde foran sin brændende lejlighed i Gori, Georgien. (Foto: Foto: AP/Bela Szandelszky)
Georgien er blevet ydmyget og straffet, siger russerne, der nu vil skabe fred. Men angrebene fortsætter tilsyneladende. Tanks på vej over grænsen til Abkhasien.

På den centrale plads i Georgiens hovedstad Tbilisi var flere end 50.000 mennesker samlet i går.

- Vi står samlet. Vi er forenede, stod der på de t-shirts, som blev uddelt gratis. Og de råbte og fortalte journalisterne, at de er stolte af deres land.

Men der er intet at fejre.

På blot få dage er Georgien blevet sparket ned og landets militær effektivt ydmyget for øjnene af hele verden, siger russiske militærfolk og politiske iagttagere er enige.

- Rusland ville sætte Georgien på plads, og det mål har man nået nu, siger Karsten Jakob Møller, senioranalytiker ved Dansk Institut for Internationale Studier og ekspert i russiske forhold.

Lover fred, men fortsætter angreb

Den russiske præsident Dmitry Medvedev lovede tirsdag, at freden var på vej.

- Jeg har truffet beslutning om at stoppe operationen, der skulle tvinge de georgiske autoriteter til at indgå fred. Angriberne er blevet afstraffet og er blevet påtvunget meget tydelige tab. Hæren er blevet ødelagt, sagde Medvedev på russiske tv.

De georgiske styrker meldte hele tirsdagen dog fortsat om angreb - især fra russiske fly i luften over storbyen Gori, hvor blandt andet en hollandsk kameramand og en georgisk journalist tilsyneladende blev dræbt.

Flere end 100 tanks blev set på vej ind i udbryderrepublikken Abkhasien.

Og mindst tre landsbyer, en ambulance samt en vigtig ledning med olie blev også ramt af russiske bomber, oplyser en talsmand for den georgiske præsident Mikheil Saakashvili.

Vil fortsat være i landet

Fred betyder tilsyneladende ikke, at militæret trækker sig tilbage til Rusland.

- At vi har modtaget ordre om våbenhvile betyder ikke, at vi stopper vores aktioner. Vi vil fortsætte med at overvåge området, sagde den russiske general Anatoly Nogovitsyn, ifølge nyhedsbureauet AFP.

Eksperter vurderer, at Rusland tværtimod har tænkt sig at blive i landet – og på den måde sikre, at Georgien og andre tidligere sovjet-stater ikke kommer med i NATO eller bliver for gode venner med Europa.

- Jeg tror ikke, at Sydossetien kommer under georgiske hænder igen efter den her omgang. Russerne vil beskytte området, som vil ende med at blive en del af den russiske federation, siger Karsten Jakob Møller.

Russerne har sendt forskellige meldinger om fremtiden for den georgiske præsident. I går afviste den russiske udenrigsminister, at man ville fjerne Saakashvili med magt.

- Men det ville være bedst, hvis han forsvandt, sagde Sergie Lavrov på en pressekonference.

faktaboks

Kampene i Georgien

Begyndte i torsdags, da georgiske soldater forsøgte at genvinde byen Tskhinvali fra udbryderrepublikken Sydossetien.

Rusland svarede igen fredag med angreb mod georgiske soldater i Sydossetien, som de beskyldte for at ville indlede ”folkedrab”.

Mellem 200 og 2000 er dræbte. Heraf en del civile.

Danmark har fem soldater i Abkhasien som observatører for FN-styrken UNOMIG.

Nyheder

Dronningen dybt

forfærdet