Rødt kort åbner for strammere greb om Syrien
Den syriske befolkning får i dag yderligere international opbakning til deres oprør mod det hårde regime i landet. Foto: AP, POLFOTO
Den arabiske liga ønsker ikke længere Syrien med om det runde bord. Et vigtigt og overraskende skridt, vurderer korrespondent.

Både det internationale og interne pres vokser mod Bashar Assads brutale styre i Syrien.

Det står klart, efter Den arabiske liga har besluttet at suspendere landet fra det gode selskab, fastslår Lasse Ellegaard, der er Informations korrespondent i Mellemøsten, på en telefon fra Beirut over for Newspaq.

"Det er et meget vigtigt og overraskende skridt, der er taget i dag. Ingen her havde ventet, at Den arabiske liga kunne blive enige om, at
suspendere Syrien. Man har jo hele tiden prøvet at få Bashar Assad og regimet til at gennemføre de reformer, de har lovet. Så sent som i går lød vurderingen, at han fortsat ville lægge pres på ham."

"Så vidt jeg kan vurderer, så vil suspensionen betyde, at en FN resolution i Sikkerhedsrådet rykker nærmere. Rusland og Kina vil have sværere ved at nedlægge veto mod nye sanktioner eller en form for militær indgriben," forklarer Ellegaard fra Libanons hovedstad.

Han tilføjer, at Tyrkiet nu formentlig som det første land vil stramme sanktionerne mod Syrien. Syriens store nabo mod nord har nemlig afventet Ligaens beslutning, før man ville stramme grebet yderligere.

Det er et øget pres fra de arabiske befolkninger, som gør, at statslederne skrider til det røde kort, vurderer Lasse Ellegaard.

"Regeringerne i de arabiske lande er blevet mere opmærksomme på, at der er et folkeligt pres for øget selvbestemmelse, demokrati og mere lige fordeling af økonomien."

Kun Yemen, Libanon og Syrien selv stemte imod suspensionen. Irak undlod at stemme, oplyser AP.

Kilde: AP