Rocky uden punch
ANMELDELSE: 30 år efter gennembruddet er Sylvester Stallone tilbage med sjette og sidste historie om boksefilm-ikonet Rocky Balboa. Man skal dog være i det sentimentale ringhjørne for at humpe med ned ad Memory Lane.

Læs også:
Otte ting du (måske) ikke vidste om Rocky
Symbolet på den amerikanske sjæl

Rocky Balboa
Instr: Sylvester Stallone

Mon Stallone og co. selv har fikset, at TV3 i ugen op til dagens premiere på Rocky Balboa har vist de fem foregående film? For det styrker faktisk denne sidste omgang med den forpinte bokselegende. Ikke kun på grund af afrundingens mange interne referencer, mere fordi man blev mindet om, hvor meget bly konceptet hen ad vejen savnede dernede i de stramt snørede boksehandsker.

Efter sigende har den nu 60-årige Rocky-opfinder i årevis kæmpet for at få lov at lave en værdig afslutning på historien om underdog-fighteren, der gang på gang har måttet tage imod så grueligt mange slag for at finde selvrespekt og nå sine drømmes mål.

Det er (næsten) lykkedes – endda med et rask øje til det selvsamme gennem-amerikanske it ain t over til it s over -tema, som ramte så stort et publikum i den klassiske debut fra 1976.

Dollargrøn smerte

Bokselegenden Balboa – som i 5 eren gik bankerot – ejer nu en restaurant i sit gamle, barske Philadelphia-kvarter, hvor han mestendels får tiden til at gå med at fortælle gamle bokse-anekdoter, når han altså ikke hænger ud på kirkegården for at småsludre til sin afdøde kone, Adrian.

Sønnen forsøger derimod at slippe ud af sin fars stolte skygge, og i filmens første del traver Den Italienske Hingst mest rundt i sentimentale cirkler, mens Rocky Junior kigger den anden vej.

Kedsommeligt, dramaforladt og enerverende lommefilosofisk, medmindre man er gennemført Rocky-nostalgiker med trang til tudekiks.

Heldigvis får nogen den idé at lade nutidens hurtigste næve, Mason The Line Dixon (spillet af bokseren Antonio Tarver), møde vor gamle champ i et computergenereret spil, der så igen får et par managere til at se dollargrønt. For hvordan ville en moderne teknisk mester klare sig i mødet med et par pensionerede smertebomber fra Rocky himself?

Det gamle machoikon er tilsyneladende ikke længere plaget af sin hjerneskade fra mødet med den russiske stålnæve, Drago, i koldkrigs-matchen Rocky IV , så han stiller op og så er den sidste del af filmen reddet med den slags boksefights, som er Rocky-figurens største berettigelse – tilsat det udødelige budskab om, at man skal fighte med hjertet hele sit liv.

Vi behøvede strengt talt ikke seks fulde omgange, før den var banket på plads, men ikke desto mindre spiller Sylvester Stallone sin sejlivede figur med større dybde end nogensinde før.

Stallone er ganske enkelt Rocky, og derfor er det heller ikke helt uden en lettere fugtig øjenkrog, at man nu må konstatere at filmhistoriens største bokselegende definitivt kaster håndklædet i ringen.

Rocky Balboa kører i biograferne landet over fra fredag 5. januar 2007