Risiko for gældskaos i USA vokser

I USA forbereder man sig allerede på, at en aftale mislykkes, så USA fx ikke kan betale Afghanistan-soldater løn, siger ekspert.
Præsident Barack Obama er en presset mand i disse dage. Der bliver talt ned til tirsdag, hvor han skal have en aftale i hus med republikanerne om at hæve USA's gældsloft, der lige nu ligger på det svimlende beløb 74 billioner kroner.
Præsident Barack Obama er en presset mand i disse dage. Der bliver talt ned til tirsdag, hvor han skal have en aftale i hus med republikanerne om at hæve USA's gældsloft, der lige nu ligger på det svimlende beløb 74 billioner kroner. Foto: Polfoto/AP Photo/Pablo Martinez Monsivais / POLFOTO

Risikoen for, at USA - lidt populært sagt - går i betalingsstandsning på tirsdag er nu blevet endnu større.

Demokraternes forslag til en forhøjelse af USA's gældsloft er nemlig blevet skudt ned af republikanerne.

"Der er en voksende mulighed for, at de ikke får en aftale," siger Niels Bjerre Poulsen, lektor på Amerikanske Studier ved Syddansk Universitet, til Newspaq.

Han tror dog stadig på, at det i sidste sekund vil lykkes republikanerne og demokraterne at få en aftale i hus, så den amerikanske finanslov kan hænge sammen.

Amerikanerne forbereder sig dog allerede på, at det modsatte kan ske.

"Forberedelserne er allerede i gang, hvis der ikke kommer en aftale, så man kan mindske katastrofen noget tid med nogle kortsigtede ad-hocløsninger. Finansministeriet er allerede i gang med en plan. Detaljerne er ikke kendt, men man ved, at der er lagt penge til side, så kreditorer vil blive betalt," forklarer Niels Bjerre Poulsen.

Sker der ikke en forhøjelse vil det betyde, USA for eksempel ikke vil kunne betale lønninger til landets soldater i Afghanistan eller give amerikanere bistandshjælp.

Tirsdag er der deadline på en aftale om at hæve gældsloften. Og vi må efter alt at dømme vente med at få at vide, hvad der sker, indtil da.

"Kommer der en aftale, så bliver det i sidste øjeblik," vurderer Niels Bjerre Poulsen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.