Ris til egen røv: Dyrt for chefen at blæse på dit familieliv
Er det svært at nå at hente børn? Det er i chefens egen interesse, at du kan få arbejde og familieliv til at gå op, siger ledelsesrådgiver. Det giver nemlig arbejdsglæde, og det kan ses på bundlinjen. Axel Schütt / Scanpix arkiv
Hvis chefen ikke sørger for, at medarbejderne kan få arbejdsliv, fritid og familieliv til at gå op, går det i sidste ende ud over virksomheden, siger ledelsesrådgiver.

Overarbejde, skæve arbejdstider og vagtplaner, der ændres i sidste øjeblik. Og hvis du ikke kan nå at hente børn, er det dit eget problem.

Er det holdningen fra din chef? Så går det ikke alene ud over dig og din familie - det risikerer faktisk også at ramme chefen selv som en boomerang, siger Helle Rosdahl Lund, der er ledelsesrådgiver og direktør for Center for Balance mellem Arbejdsliv og Familieliv.

- Det ødelægger arbejdsglæden, hvis man føler, at fleksibiliteten kun går den ene vej. Samtidig kan det være stressende ikke at kunne få arbejde og familieliv til at gå op, og hvis folk kommer i ubalance, påvirker der arbejdet. Hvis man derimod oplever overskud og arbejdsglæde, får man lyst til at producere mere, siger hun til Avisen.dk.

Samtidig risikerer den type chefer at de dygtigste ansatte smutter over til konkurrenten - eller at rygtet om virksomheden spredes og skræmmer potentielle ansøgere væk, tilføjer hun.

"Se, hvor fleksibel jeg er!"

Mere end hver femte leder siger, at de ikke har fokus på de ansattes balance mellem arbejdsliv og privatliv, og vurderer selv, at deres virksomhed er en ikke-familievenlig arbejdsplads. Det viser en undersøgelse fra Lederne.

At tallet er så højt overrasker ikke Helle Rosdahl Lund.

- Der var en opblomstring omkring 2008, hvor alle talte om work-life-balance. Men så kom finanskrisen, det politiske pres forsvandt, og vi blev alle sammen bange for at miste vores arbejde, siger hun og fortsætter:

- De seneste år har vi ikke turdet gå til chefen og  sige: Ved du hvad, vi må lave det her om, så jeg bedre kan få det til at fungere. Tværtimod har mange arbejdet over gratis, fordi vi har travlt med at vise chefen hvor fleksible, vi er, så det ikke er os, fingeren peger på i næste fyringsrunde.

"Jeg er lige med over Skype"

Men i det lange løb kan det give stress, og det påvirker også måden, vi taler til vores partner og børn på, advarer Helle Rosdahl Lund.

Hun forudser dog, at arbejdspladserne bliver mere familievenlige i fremtiden. Blandt andet fordi teknologien gør det muligt at finde løsninger, der både er til gavn for ansatte og arbejdsplads - for eksempel mulighed for hjemmearbejdsdage eller videokonferencer, som sparer transporttid for medarbejderne.

Hun råder cheferne til at have respekt for, at ændringer i arbejdstiderne griber ind i de ansattes familieliv, og tage det seriøst, når en medarbejder siger, at de har svært ved at få det til at fungere.