Rigsrevisionen advarer om nyt budgetskred i DR
Budgettet for DR-byggeriet i Ørestaden bør forhøjes, konkluderer Rigsrevisionen, der har kigget nærmere på DR 2 økonomiske problemer. Kenneth Plummer er presset.

Det er ikke mere end tre måneder siden, at DR s generaldirektør Kenneth Plummer sidst måtte på talerstolen for at fortælle om den pressede økonomi i DR-Byen. Dengang kunne han annoncere, at budgettet var overskredet med 630 millioner kroner; i går havde han så den utaknemmelige opgave at fortælle, at DR-Byen risikerer at blive endnu dyrere.

Rigsrevisionen, der har gennemgået DR s økonomiske problemer, vurderer, at DR bør forhøje budgettet, der i dag lyder på 4 milliarder kroner.

»Selvom store dele af DR Byen er taget i brug, kan der også i de afsluttende faser i 2006-2008 forventes en række uforudseelige vanskeligheder, der kan have konsekvenser for både udgifter og overholdelse af tidsplanen,« skriver Rigsrevisionen.

Ingen vej tilbage

DR-bestyrelsesformand Mogens Munk-Rasmussen er overordentligt træt at skulle forholde sig til endnu et budgetskred. Han har stillet et klart krav til Kenneth Plummer om, at der kommer styr på byggeøkonomien.

»Det er stærkt utilfredsstillende, at DR Byens budgetter igen viser sig ikke at kunne holde. Jeg kommer fra en verden, hvor man normalt kan stole på de afrapporteringer, man får. Selvfølgelig har bestyrelsen også et ansvar - men vi kan kun have et ansvar for det, vi ved,« siger han.

Fortryder du nogle af de beslutninger, bestyrelsen har truffet - for eksempel at vælge Jean Nouvel som arkitekt på koncerthuset?

»Det giver ingen mening at tale om de ting. Vi har passeret point of no return . Nu handler det om at begrænse ulykkerne,« siger Munk-Rasmussen.

Han tilføjer, at bestyrelsen ligeledes forventer en redegørelse for, om budgetoverskridelserne får konsekvenser for programmerne.

Flere fyresedler

Rigsrevisionens konklusioner kostede mandag projektdirektør Kjeld Boye Møller jobbet, ligesom også tidligere økonomidirektør Bent Fjord i september måtte forlade sin stilling på grund af det økonomiske roderi.

I går var generaldirektøren og bestyrelsesformanden fåmælte om ansvaret højere oppe i systemet. Som Nyhedsavisen tidligere har kunnet fortælle, var daværende bestyrelseformand og nuværende formand for bestyrelsens byggeudvalg Finn Aaberg med til at vælge Jean Nouvels projektforslag til koncerthuset - vel vidende, at det ville blive for dyrt. Han har samtidig været formand for byggeudvalget i hele byggeperioden.

Bestyrelsesformand Mogens Munk Rasmussen vil heller ikke udelukke, at der kan rulle flere hoveder i byggesagen. Han afventer nu Rigsrevisionens bredere undersøgelse af byggesagens generelle styring, der kommer til foråret.

På trods af bestyrelsens ultimative krav til at få styr på økonomien, frygter generaldirektør Kenneth Plummer ikke at miste sin stilling.

»Nej, overhovedet ikke. Mit ansvar er at lede denne her virksomhed på en ansvarlig måde, og det prøver jeg at gøre. I denne her krisesituation har det været nødvendigt at udskifte folk - ikke for at straffe dem, men for at se fremad. Det synes jeg er et udtryk for ansvarlig ledelse.«

DR vil fremlægge et revideret budget for byggeriet i slutningen af januar.