Rekord mange i job med offentlig støtte
117.000 danskere var i maj i job med støtte fra det offentlige. Foto: Colourbox
Danskerne bliver i stigende grad ansat i virksomhedspraktik, fleksjob eller i løntilskuds-job. Det er et problem, mener fagbevægelsen.

Virksomhederne i Danmark benytter sig som aldrig før af tilskudsordninger, som sender folk i arbejde med støtte fra det offentlige.

Ifølge Ugebrevet A4 var 117.000 personer i maj i virksomhedspraktik, fleksjob eller i løntilskuds-job, hvor det offentlige har hæftet penge i enden på de ansatte.

Antallet er rekord stort. I 2008 var der 68.000 ledige på en af ordningerne i kortere eller længere tid, mens det tilsvarende tal for 2010 ifølge tal fra Danmarks Statistik var 161.000 for hele året.

Det skævvrider arbejdsmarkedet, når så mange "har penge med på arbejde", mener kritikere.

"Der er gode grunde til, at folk med nedsat arbejdsevne - eksempelvis fleksjobberne - får offentlig støtte til at være i arbejde. Men at binde penge i rumpen på fuldt arbejdsdygtige mennesker, som regeringen gør i stor stil nu, hænger slet ikke sammen," siger Lizette Risgaard næstformanden for LO-fagbevægelsen til A4.

Hun frygter, at ordningerne får virksomheder til at fyre dyre fastansatte medarbejdere og ansatte billige medarbejdere med tilskud fra det offentlige.

Men der er ikke noget at være bange for, mener beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V).

"Der er ingen tvivl om, at virksomhedspraktik og løntilskudsjob i private virksomheder er de ordninger, som bedst hjælper ledige tilbage i job. Så jeg kan kun være fuldt tilfreds med udviklingen i brugen af de to ordninger," siger Inger Støjberg.

Ifølge tal fra Danmarks Statistik er den støttede beskæftigelse vokset næsten støt, siden den nuværende regering trådte til i 2001. Alt i alt er den støttede beskæftigelse vokset med hele 71 procent fra 2001 til 2010, hvor ikke færre end 228.000 var i støttet beskæftigelse i kortere eller længere tid.

Muligheden for støtte er med til at hjælpe flere i job, mener afdelingsleder Lisbeth Pedersen fra SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd.

"Jeg tror, vi får flere i job, for der er nogle på det danske arbejdsmarked, som vil have rigtigt vanskeligt ved at få et job, hvis vi ikke havde nogle ordninger, som gik ind og støttede folk i at være i beskæftigelse," forklarer Lisbeth Pedersen til Newspaq.

Hun mener, at det er den bedste løsning, når man vil have en så høj beskæftigelse, som man ønsker i Danmark.

Kilde: A4