Regeringen vil afskaffe pointsystemet
Regeringen vil blandt andet afskaffe invandringsprøven og erstatte den med en danskprøve. Den økonomiske sikkerhed, der skal stilles til rådighed, hvis man vil have en ægtefælle til landet - halveres fra 100.000 til 50.000. Foto: Jens Dige / POLFOTO
Det omdiskuterede pointsystem skal nu afskaffes. De Konservative og Liberal Alliance er klare til at finjustere.

Det omdiskuterede pointsystem for familiesammenføringer skal afskaffes.

Det mener regeringen, der i dag fremlægger forslaget om at droppe det borgerlige pointsystem.

Forslaget indebærer også ændringer af 24-årsreglen, 28-årsreglen, indvandringsprøven samt det rådighedsbeløb, der er krav om for at få statsborgerskab.

VKO's pointsystem har mødt massiv modstand fra især erhvervslivet. Det er nemlig langt fra givet, at en højtuddannet indisk ingeniør også har en højtuddannet kone.

Og lige netop den finjustering er De Konservatives udlændingeordfører Mike Legarth klar til at se nærmere på.

"Nu har de regler, vi har, virket i et stykke tid, og der kan vi se, at der er nogle skavanker. Dem vil vi selvfølgelig gerne være med til at justere. Men det er vigtigt at holde fast på, at der stadig skal være krav til udlændinge, der kommer til Danmark," siger Mike Legarth til Newspaq.

Hos Venstre afviser man blank de nye regler og mener, at det skrappere krav til familiesammenføring har ført til bedre integration.

"Det betyder, at vi vender tilbage til situationen fra tidligere, hvor der er mennesker, der ikke bidrager til det danske samfund, der kommer til Danmark," siger Integrationsordfører Inger Støjberg (V) til Politiken.

Liberal Alliance er positive over for ændringer og er klar til at forhandle med regeringen.

Enhedslisten støtter lovforslaget, der forventes vedtaget i medio februar.