Regeringen holder hånden under foreningslivet
Spejdere og andre frivillige foreninger får 172 millioner kroner af regeringen næste år, fordi Danske Spil ikke har det ønskede overskud. Foto: colourbox
Frivillige foreninger får 172 millioner kroner ekstra fra regeringen til næste år. Skatteministeren uddeler også ekstra til ludomanerne.

Idrætslivet, spejderklubber og andre frivillige foreninger undgår millionbesparelse næste år.

Når regeringen i dag fremlægger sit budget for næste år, vil det frivillige foreningsliv undgå en barbering i budgettet på 172 millioner kroner, som VK-regeringen ellers havde lagt i støbeskeen.

"Hundredetusinder af danskere er engagerede i frivillige foreninger, og de gør hver dag et kæmpe stykke arbejde til gavn for den enkelte og for samfundet. Derfor er jeg glad for at kunne aflyse den millionbesparelse i foreningernes tilskud, som der ellers var lagt op til," siger Thor Möger til Newspaq.

De ekstra millioner vækker begejstring hos DGI, som modtager omkring 15 af de 172 millioner kroner, oplyser direktør Søren Brixen.

"Det er en rigtig god nyhed, som i den grad er nødvendig. Vi ville ikke kunne have lavet en lang række tiltag, som foreningerne har brug for," siger Søren Brixen til Newspaq.

Det gælder blandt andet et nyt fodboldspil i klubberne, kurser til frivillige for at skabe entusiasme og et bookingsystem til foreningernes hjemmesider.

De 172 millioner ekstra fra regeringen er kompensation for et manglende overskud i Danske Spil. Overskuddet er mindre, fordi en liberalisering af spillemarkedet er udskudt på grund af en sag i Europa-Kommissionen.

Udsættelsen betyder, at der er færre midler til Danske Spils overskudsmodtagere end hvis lovgivningen var trådt i kraft 1. januar 2011. Det er på den baggrund, at regeringen i 2012 yder et ekstraordinært tilskud på 172 millioner kroner, så niveauet er det samme som 2011 og 2010.

"Det er ikke de frivillige foreningers skyld, at den delvise liberalisering af spillemarkedet er blevet udskudt. Derfor er det vigtigt for regeringen, at der også i 2012 ydes et ekstraordinært tilskud til de mange meningsfulde aktiviteter i foreningslivet," siger Thor Möger Pedersen.

Kommissionen har afgjort, at der ikke er noget at komme efter, og liberaliseringen af spilletmarkedet starter derfor fra 1. januar.

Udsættelsen har også betydning for midlerne til ludomanibekæmpelse. Regeringen vil også på dette område yde et ekstraordinært tilskud på 7,5 millioner kroner, således at midlerne til ludomanibekæmpelse udgør 25 millioner i 2012.