Regering i strid om rengøring til ældre
Kommunernes Landsforening vil gøre op med gratis kommunal hjemmehjælp. De rigeste ældre skal betale selv, lyder det fra KL's formand Jan Trøjborg (S). Foto: Colourbox
Der er uenighed i regeringen om, hvad der skal være gratis, og hvad de ældre selv må til lommerne og betale.

Skal man gøre op med princippet om gratis kommunal hjemmehjælp?

Det er regeringen uenig om.

Formanden for Kommunernes Landsforening, socialdemokraten Jan Trøjborg vil gøre op med gratis kommunal hjemmehjælp. De ældre med indtægter ud over folkepensionen og ATP må selv til lommerne og betale for hjælpen, mener han.

Det er de radikales gruppeformand Marianne Jelved klar til diskutere.

"Det er en diskussion, man bør tage, om hvad er det for ydelser, der skal være gratis, og hvilke ydelser bør man selv være med til at finansiere," siger hun til Newspaq.

Men regeringskollegaen hos Socialdemokraternes socialminister Karen Hækkerup siger nej

"I vores velfærdssamfund er der nogle rettigheder. Når man er visiteret til eksempelvis hjemmehjælp, så er den gratis. Det er et meget fundamentalt princip," siger ministeren til Newspaq.

Selvom De Radikale gerne vil diskutere brugerbetaling på hjemmehjælp, så har partiet ikke lagt sig fast på, hvor den økonomiske grænse skal gå.

"Det er måske lige lavt nok, når man siger folkepension og ATP, men vi mener godt, at man kan diskutere en indkomstafhængig betaling til praktisk hjælp," siger Marianne Jelved.