Ratatouille
Instr. Brad Bird
Rotter i køkkenet lyder måske ikke umiddelbart så indbydende, men dette sprudlende og originalt udtænkte eventyr om en kokkererende gnaver er en animationsanretning af den ganske udsøgte slags. ’Ratatouille’ placerer Pixar-studiet tungt tilbage på den tegnefilmtrone, der ellers så ud til at vakle efter sidste års flotte, men rutineprægede ’Biler’.
Når Pixar nu atter ligner Walt Disneys åbenlyse arvtagere, er det fordi den ufattelige visuelle trolddom igen går hånd i hånd med en uafviselig fortælling, der giver født klassikerstatus.
’Find Nemo’ (2003) står stadig som Pixars hidtidige kulmination, men ’Ratatouille’ følger lige efter sammen med ’De Utrolige’ (2004), der også var skrevet og instrueret af Brad Bird.
Gastronomisk rotte
I centrum er den unge franske landrotte Remy, der ikke deler resten af familiens tilfredshed med ellers ganske udmærket rådnet madaffald. Han er nemlig begavet med gastronomisk gejst og astronomiske sanser, og hans rå talent for smagssammensætninger kommer for alvor i spil, da skæbnen sender ham til Paris og den faldne gourmet-restaurant Gusteau’s.
Her finder Remy i en højst usædvanlig alliance sammen med den uduelige køkkendreng Linguini, og sammen udfordrer de begrænsende forventninger, koleriske køkkenchefer og blodsugende madanmeldere.
’Ratatouille’ prøver ikke at være hylende morsom, men er drevet af en uimodståelig charme og detaljerig opfindsomhed. Det er munter og skarpsindig haute animation om haute cuisine – graciøst, deliciøst og perfekt mættende.
Det danske stemmeskuespil er desuden blandt det bedste af slagsen nogensinde – anført af Nikolaj Lie Kaas, Jonas Schmidt, Nicolas Bro og altid dejligt sadistiske Henning Jensen. Man savner slet ikke det amerikanske originalspor undervejs, og det er ellers yderst sjældent.