VORES VALG Rapport dumper rød betalingsring
I går sagde Dansk Byggeri, at en betalingsring vil give underskud i statskassen 13 år frem. Nu er der ny modvind til den store S og SF-plan. Foto: FRANDSEN FINN / POLFOTO
En betalingsring vil koste samfundet otte milliarder om året, konkluderer Cowi-rapport. SF-ordfører kalder det noget sludder.

S og SF har lavet en regnefejl på omkring ti milliarder. Det er det resultat, som det rådgivende ingeniørfirma COWI er kommet frem til i en rapport, de har udregnet til Københavns Kommune, skriver Børsen i dag.

S og SF har ellers meldt ud, at de forventer, at betalingsringen vil skaffe to milliarder ekstra i statskassen om året. Ifølge COWI vil den derimod koste otte milliarder om året.

Rapporten fra COWI konkluderer, at de 12 milliarder, som borgerne årligt skal have op ad lommen for at køre ind i København, vil betyde, at staten mister blandt andet momsindtægter, da forbrugerne ellers ville have brugt pengene anderledes.

Dertil kommer et årligt tab på omkring fire milliarder kroner, som følge af mistede benzin og dieselafgifter, lyder det i rapporten. Desuden vil en udbyggelse ifølge rapporten af det kollektive trafiksystem, som der er bebudet, betyde yderligere tab, da driften betales af de offentlige kasser.

SF trafikordfører, Pia Olsen, afviser rapportens præmisser fuldstændigt.

"Det anerkender jeg simpelthen ikke. COWI benytter en højere rente, end man i dag kan låne til, og så undervurderer de effekterne på folkesundheden og mindre trafik i byer. Og så er vi enige, når de skriver, at anlægsudgifterne er højt sat," siger hun til Børsen.

Københavns borgmester, Frank Jensen (S), understreger over for Børsen, at han stadig er tilhænger af en betalingsring, selvom den vil give underskud