Radikalt krim-forslag vil ramme under 50 unge
Skift fængslet ud med lektier, lyder et forslag. Men de unge kriminelle afsoner allerede på alternativ vis og sidder ikke bag tremmer. Foto: Colourbox
Det radikale forslag om uddannelse i stedet for fængsel imponerer ikke i Fængselsforbundet. Alt for få unge vil få gavn af det.

Vil du i fængsel eller i skole?

De Radikale kommer i dag med et opsigtsvækkende forslag: Førstegangs-kriminelle under 30 år, der har fået en ubetinget fængselsdom på op til seks måneder, skal i uddannelse og ikke i fængsel.

I Fængselsforbundet finder man idéen sympatisk. Men det vil være alt for få unge, som man vil kunne gavne med forslaget, mener Fængselsforbundet.

- Vi ved at uddannelse og beskæftigelse er noget af det der afkriminaliser folk hurtigst. Problemet er bare, at vi ikke har ret mange førstegangsstaffede under 30 år, som har domme på under seks måneder. Fordi de bruger i forvejen alternative strafformer, som fodlænker og samfundstjeneste, siger formand Kim Østerbye til Newspaq.

Han vurderer, at det er under 50 unge om året, som det radikale forslag ville hjælpe, og derfor syntes han ikke, at forslaget har nogen gang på jorden. Han mener, at man i stedet skulle kigge mere på de eksisterende ordninger og tilføre dem noget uddannelse.

- Vi skal finpudse og justere fodlænke- og samfundstjeneste-ordningerne, så de ikke kommer til at stå alene, men i større omfang kan uddanne de unge, mens vi alligevel har lidt snor i, hvad de går og foretager sig, siger Kim Østerbye til Newspaq.

Blandt politikerne er forslaget blevet mødt med både store smil og hovedrysten.

SF og Enhedslisten er meget positive over for forslaget, mens de borgerlige partier er lodret imod.

Socialdemokraterne ser nogle positive ting i forslaget, men mener ikke, at det skal være op til de kriminelle selv at bestemme, om de skal straffes med uddannelse eller fængsel. Og den holdning støttes af Kriminalforsorgen.

- Her kan samfundet med rimelighed sige, 'ved du hvad kammerat', her er en dom, som du skal kunne leve op til, det kan være samfundstjeneste, det kan være andre forhold. Og dem skal du leve op til, siger formand for Kriminalforsorgen John Hatting til Newspaq.