VORES VALG Radikale vil sælge sig selv dyrt
Margrethe Vestager bliver kaldt valgets dronning, men så langt vil hun dog ikke selv gå. Foto: Jens Dresling / POLFOTO
Selvom Radikale bliver næsten fordoblet vil de ikke selvskrive sig til en plads i regeringen. Det kommer an på, hvor indflydelsen er størst.

Fotograferne havde ventet for enden af den store stentrappe på Christiansborg i halvanden time, da valgaftenens helt store vinder, den Radikale leder, Margrethe Vestager, endelig dukkede op.

Ifølge den seneste optælling går det lille parti frem til 16 mandater, og bliver dermed fordoblet.

Men det er ikke ensbetydende med, at partiet skal danne regering med Socialdemokraterne og SF, holder partilederen fast.

"Det vil vise sig. Det afhænger af forhandlingerne om regeringsgrundlaget," siger hun.

Og det kan komme til at tage tid, spår hun.

"Det er en nøgtern vurdering af, at nogle af de forskelle, vi har diskuteret i valgkampen, de har været store. Det vil sige, vi skal finde nogle løsninger, alle partierne kan være tilfredse med."

Den radikale spidskandidat Manu Sareen lægger forhandlingerne trygt i sin partileders hænder.

"Det væsentligste er at få maksimal radikal indflydelse. Om det bliver i eller udenfor ministerbilerne, det vil tiden vise. Det kommer an på, hvor villige folk er til at bøje sig mod hinanden," siger han.

Han peger på økonomi og udlændingeområdet som to steder, hvor forhandlingerne mellem De Radikale på den ene side og S-SF på den anden side, kan blive vanskelige.

Hvor de radikale har tænkt sig at bøje sig, vil Manu Sareen ikke komme ind på, men på et punkt rokker partiet sig ikke en tomme fastslår partileder Vestager.

"Da vi fik lejligheden til at vise, at vi mener, hvad vi siger, så gjorde vi det. Derfor skal tilbagetrækningsreformen gennemføres," sagde hun fra talerstolen til højlydt "ja" og "hørt" fra det radikale bagland og ungdom.