VORES VALG Radikale vil have roadpricing og grønne biler
De Radikale vil fjerne ejerafgiften på biler og gøre registreringsafgiften afhængig af, om bilen er klimavenlig. Foto: www.colourbox.com
Det skal koste at bruge bilen, ikke at eje den. Radikale vil indføre roadpricing og sætte fokus på klimavenlighed og kollektiv trafik.

Vi støtter og har hele tiden støttet betalingsringen.

Så klar er meldingen fra De Radikale, efter der er rejst tvivl om partiets opbakning til S og SF's planer om en betalingsring rundt om København.

Men den radikale næstformand, Morten Østergaard, anbefaler samtidig, at en forsøgsperiode følges op af en folkeafstemning, så man kan høre, hvad brugerne mener om betalingsringen.

"Det viser sig jo, at de steder, hvor man har fået den, bliver man jo rigtig glad for den, fordi man kan se eksempelvis i Stockholm, at det kraftigt nedbringer trængslen," siger Morten Østergaard til Newspaq.

Men De Radikale mener ikke, at det kun skal være i hovedstadsområdet, at det skal koste at køre på visse strækninger. Partiet er tilhænger af såkaldt roadpricing, hvor man betaler for at køre på nogle veje.

"Vi synes, man skulle kigge på biløkonomien i sin helhed forstået på den måde, at vi synes, man skulle holde op med at bede folk om at betale, bare fordi de ejer en bil og i stedet for lade dem betale, når de bruger den," forklarer Morten Østergaard.

Konkret handler det om at tilpasse ejerafgift og registreringsafgift efter, om man kører klimavenligt, og om der er en stærk kollektiv transport i området. Er der ikke det, skal det være billigere at bruge bilen.

"Ejerafgiften skal væk, og registreringsafgiften skal afspejle, i hvor høj grad bilen er klimavenlig. Køber man en el-bil eller en hybridbil, så skal registreringsafgiften være billigere, end hvis man kører en stor benzinsluger," siger Morten Østergaard.