Professor roser Thorning: Hun viser, hvem der bestemmer
Det klæder Helle Thorning-Schmidt, at hun i nytårstalen siger 'jeg' mange gange. Det får hende til at fremstå som den leder, hun er, mener professor Christian Kock. Scanpix, arkiv: Keld Navntoft
Statsministeren sagde i sin nytårstale 'jeg' så mange gange, at det trumfer samtlige statsministres brug af 1. person i taler siden 1940.

Aldrig tidligere har en statsminister brugt ordet 'jeg' så ofte i sin nytårstale, som Helle Thorning-Schmidt gjorde i år.

Det skriver Politiken lørdag.

En opgørelse foretaget for Politiken af virksomheden The WordMaps Project placerer således den nuværende statsminister på en suveræn førsteplads, når man måler, hvor ofte de skiftende statsministre siden 1940 har brugt ordet jeg i deres nytårstaler.

I sin tale torsdag sagde Thorning-Schmidt jeg 37 gange. På andenpladsen finder man tidligere statsminister Anker Jørgensen (S), der i 1978 nåede op på 32 gange, mens Helle Thorning-Schmidt med sine 25 gange jeg i 2014-talen også kommer ind på tredjepladsen. Samme rangliste fremkommer, når man tæller varianter som 'mig', 'mine', 'mit' og 'min' med i opgørelsen.

Og det klæder hende, mener professor i retorik ved Københavns Universitet Christian Kock, der ellers tidligere har kritiseret Thorning for at tale indholdsløst.

"Det bedste ved talen var de passager, hvor hun træder frem ved at sige, "jeg vil gøre det sådan og sådan". Det er jo det, man forventer af en leder. At de træder i karakter, og at man får at vide, hvad de står for. Det har været hendes problem, at mange har syntes, at hun var anonym, at hun var svag, at de radikale har kørt hende rundt i manegen osv. Det har manglet i hendes fremtræden som statsminister, at hun mere tydeligt markerede, hvem hun var, hvad hun stod for, og at hun er den, der bestemmer", siger han til Politiken.

Formanden for Liberal Alliance, Anders Samuelsen, undrer sig over Thorning-Schmidts stil, men Socialdemokratiets politiske ordfører, gruppeformand Ole Hækkerup, ser dog ikke noget odiøst i det eller brugen af 'jeg' i nytårstalen: "Det er hende, der står i spidsen. Så det synes jeg er meget naturligt", siger han til Politiken.