Politikere: PET-arkiver skal åbnes for alle

Alle skal have lige mulighed for at dykke ned i PET's arkiver, kræver S, SF og DF. En række historikere er enige i kravet.
Et politisk flertal på tværs af fløjene i Folketinget kræver nu, at PET-arkiver åbnes, så alle får lige adgang.
Et politisk flertal på tværs af fløjene i Folketinget kræver nu, at PET-arkiver åbnes, så alle får lige adgang. Foto: ft.dk

Bredt politisk flertal i Folketinget kræver nu, at PET-arkiver afklassificeres, så alle får lige adgang til efterretningstjenestens materiale fra den kolde krig.

Kravet kommer i forlængelse af, at en række koldkrigsforskere har klaget over, at de ikke kan efterprøve hinandens konklusioner, skriver Information.

"Afklassificering er at give lige adgang til det og det materiale på de og de betingelser til forskere, journalister og andre interesserede, i stedet for at man både skal ulejlige PET og skabe forhindringer, siger historiker Kurt Jacobsen til Information.

Der er ikke længere behov for de eksisterende sikkerhedsforanstaltninger, mener flere politikere.

"Jeg kunne drømme om, at nogen ville forklare PET-chefen, at Den Kolde Krig er forbi. Det her materiale er historie, der hører hjemme på museum," siger Jesper langballe (DF) til Information.

Også hos Socialdemokraterne kunne man tænke sig mere åbenhed.

"Tilgangen til PET's arkiver skal beskytte oplysninger, der er hemmelige af sikkerhedsmæssige årsager, men der er brug for mere åbenhed og en balance i, at folk har lige adgang," siger socialdemokraternes forskningsordfører Rasmus Prehn til Information.

Kilde: Information

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.