Politiet sylter sag mod højreekstremister

Politiets indsats, når det kommer til en sag om fund af bombemateriale fundet hos højreekstremist, er præget af sløvhed, lyder kritik.
Dansk højreekstrem, som havde bombemateriale i sit hjem, har været i Rusland og øve sig med våben. Hans sag har nu i mere end et halvt år samlet støv hos Nordsjællands Politi.
Dansk højreekstrem, som havde bombemateriale i sit hjem, har været i Rusland og øve sig med våben. Hans sag har nu i mere end et halvt år samlet støv hos Nordsjællands Politi. Foto: Colourbox

Hvor langt er danske højreekstreme villige til at gå? Det spørgsmål stiller mange sig efter det tragiske angreb i Norge, hvor Anders Behring Breivik slog til med bombe og skud-henrettelser.

I januar blev lederen af en yderligtgående højreekstrem gruppe anholdt efter fund af kemikalier, der kan bruges til at fremstille bomber. Siden er intet sket i sagen. Nu kritiseres Nordsjællands Politi for nøl i sagen.

Den højreekstreme formand for Danmarks Nationale Front har senest været i vælten, efter han med andre ekstremister fra gruppen var i Rusland for at modtage træning i at dræbe med skudvåben. Det skriver Berlingske.

Formandens advokat forstår ikke, hvorfor politiet nøler i sagen mod hans klient.

"Jeg har spurgt politiet, hvad der sker? De har ikke lavet noget anklageskrift. Der er intet sket. Ingen dynamik i efterforskningen og med det, som er sket i Norge, så forstår man det slet ikke," siger advokat Peter Hjørne til Berlingske.

Formanden var i Rusland, hvor han besøgte gruppen Slavisk Union, der har indrømmet at stå bag mord på advokater, indvandrere, politifolk og dommere. Gruppen er berygtet for at have udsendt videofilm af halshugninger af indvandrere. Gruppen er strengt forbudt i Rusland.

Selv har formanden kaldt rejsen til Rusland for "en fodfejl."

Nordsjællands Politi forklarer ventetiden med, at der er tale om en meget kompleks sag.

"Det er en stor sag med meget efterforskning. Den er nu afsluttet, og så håber jeg, at den juridiske vurdering kan være færdig i august. Mere kan jeg ikke sige," siger anklager Henrik Blichmann til Berlingske.

Tidligere operativchef i PET Hans Jørgen Bonnichsen mener, at videoen helt klar viser, at de danske højrefolk modtager kamptræning.

"Jeg må erkende, at det i min optik ligner kamptræning. I visse situationer kan det komme så vidt, at ord ikke længere er nok. Så vil man bruge sin indsigt i kamptræning til noget andet. Det er i sig selv særdeles bekymrende," siger Bonnichsen til avisen.

Konservatives retsordfører Tom Behnke undrer sig over ventetiden.

"Jeg er overrasket over, at man ikke er færdig med den sag, i lyset af hvor alvorlig den er. Nu vil jeg høre justitsministeren, hvad der er op og ned i denne sag," siger Behnke, der er uddannet politimand, til Berlingske.

Her kan du se videoen af højregruppens tur til Rusland. Den er lagt på YouTube.

VIDEO

Kilde: Berlingske.dk.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.