Politiet: Breivik stiller uhyrlige krav

Manden med 77 sjæle på samvittigheden stiller ifølge norsk politi krav fra en anden verden i fængslet.
Den røde trøje på billedet er angiveligt et ønske fra den terrorsigtede Anders Breivik.
Den røde trøje på billedet er angiveligt et ønske fra den terrorsigtede Anders Breivik. Foto: JON-ARE BERG-JACOBSEN / POLFOTO

Fra første sekund den 32-årige Anders Breivik blev stoppet af politiet på øen Utøya, har han stillet det ene krav efter det andet.

Politiet ønsker en god dialog med den terrorsigtede drabsmand, men de går ikke med på alle kravene, skriver vg.no.

"Vi ønsker at skabe en stemning for dialog, og at han skal forklare sig. Men vi har ikke noget ønske om, at han skal sætte præmisserne," siger Christian Hatlo, forhørsleder i sagen til vg.no.

Breivik har først og fremmest krævet, at han får en speciel kost. Han nægter at blive serveret halalkød, som er tilberedt for muslimer. På dette punkt har politiet eftergivet ønsket.

Den terrorsigtede har også krævet en computer, så han kunne redigere på det knap 1.500 sider lange manifest, som Breivik udgav på terrordagen. På dette punkt har politiet nægtet at samarbejde.

Politiet oplyser også, at Breivik har stillet politiske krav hinsides denne verden, hvilket de også har givet afslag på. Politiet vil ikke komme nærmere ind på dette.

Til gengæld har Breivik fået papir og blyant i cellen efter ønske.

Før det første retsmøde forlangte den terrorsigtede at bære uniform. Dette blev dog også afvist. Som erstatning for den manglende uniform ville Breivik have noget rødt på. Politiet gav ham en rød Lacoste-trøje til retsmødet.

Han har også nægtet at lade sig fotografere og få taget fingeraftryk, hvilket politiet heller ikke har imødekommet.

I forhold til den mentalundersøgelse som skal laves af massemorderen, har han selv krævet, at det kun er udenlandske psykologer, som må undersøge ham. Dette vil heller ikke blive imødekommet.

Sidst men ikke mindst har han ønsket adgang til lækagesiden Wikileaks på nettet, hvilket politiet har afslået.

Anders Breivik blev fredag afhørt af politiet for anden gang, og ifølge politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby, samarbejder den terrorsigtede.

"Hans væremåde har ikke ændret sig. Han er rolig. Ud fra det som er sket, så er det påfaldende, hvor rolig han er. Han er mere end villig til at forklare sig," siger Kraby.

Kilde: vg.no

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.