Politi: Breivik stod med hænderne i vejret

Anders Breivik overgav sig med det samme, politiet mødte ham på Utøya.
Anders Breivik bliver kørt til fra sit første retsmøde, der blev holdt for lukkede døre. Han er foreløbigt varetægtsfængslet i otte uger.
Anders Breivik bliver kørt til fra sit første retsmøde, der blev holdt for lukkede døre. Han er foreløbigt varetægtsfængslet i otte uger. Foto: JON-ARE BERG-JACOBSEN / POLFOTO

Da Hønefoss politi ankom til Utøya i fredags, var de klar til kamp.

Men Anders Breivik stod med hænderne højt hævet i vejret, og hans våben liggende 15 meter bag sig, da politiet fandt frem til ham.

Det fortæller indsatslederen på dagen, Håvard Gåsbakk, ved et pressemøde.

Han var sammen med ti andre politifolk den første i båden ud til øen, hvor massakren foregik. Halvvejs ude fik båden dog motorproblemer.

Ifølge Gåsbakk var det på grund af, at båden ikke havde kapacitet til af fragte ti mennesker og udstyr.

Indsatsstyrken måtte derfor over i erstatningsbåde, der kom i land samtidigt med beredskabsstyrelsens både.

Da de ankom til øen, kunne de se ammunition ligge spredt i vandet, og efter peg fra de skrækslagne unge, de mødte, fortsatte politiet i løb ned til øens sydspids.

Her kunne de høre Anders Breiviks skud. Politiet forsøgte at drage opmærksomhed mod sig selv. Og det har åbenbart virket. For da de nåede frem, stod han der bare. Klar til at bliver overmandet.

"En mand blev tilbage og holdt gerningsmanden hen, de andre begyndte straks af give førstehjælp til de sårede," siger indsatslederen.

Anders Breivik myrdede 68 mennesker på Utøya, inden politiet fik stoppet ham.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.