Planlægningsmøde på et liv
Pigerne fra Årgang 0 blev bogstavligt talt født til verdensberømmelse i Danmark. Som tilrettelægger på en livslang dokumentar er hver dag præget af etiske overvejelser.

På væggen bag tv-tilrettelæggerne Anne Hjort og Jan Bacher Dirchsens to skriveborde hænger børnetegninger, julekort og billeder fra Stephanie, Emma, Mathilde og Rachel – pigerne fra Årgang 0 .
TV 2 har fulgt de fire piger, siden de blev født i år 2000, og planen er at følge dem frem til de bliver voksne.
Igennem årene har seerne fulgt med i ikke bare pigernes fødsel, men også livet på godt og ondt. Vi ved, at Stephanies far tog af kassen på arbejdet. Vi så, hvordan Mathildes far friede til hendes mor. Vi ved, at Emmas far arbejder i døgndrift. Vi har set Rachels mor opløst af gråd, da mormoderen døde. Og ikke mindst har vi oplevet den unikke hverdag, der leves imellem de skelsættende begivenheder.

Hverdagen er bedst

Årgang 0 ses af over en million danskere, og som Rachels mor Theresia siger, så er de fire familier »Danmarks mest kendte ukendte«.
Lige nu vises syvende sæson af dokumentarserien om de fire piger, men denne morgen skal optagelserne til sæson otte planlægges. Nyhedsavisen overværer mødet, noget de to tilrettelæggere lige skal vænne sig til - normalt er det nemlig dem, der er fluen på væggen.
På lørdag skal Anne Hjort til Tarm, hvor Emma bor. Hun skal snart være storesøster igen, og Anne Hjort vil blandt andet tale med hende om, hvordan børn kommer til verden.
Tidligere var det kun forældrene, der blev interviewet, men nu er pigerne blevet så store, at de også kan svare på spørgsmål og fortælle deres version af livet i familien.
Jan Bacher Dirchsen skal til Slagelse, hvor Stephanie skal fejre fødselsdag på McDonald s sammen med mormor og morfar, som er hjemme fra Filippinerne, hvor de bor.
De to tilrettelæggere er ellers enige om, at højtiderne sjældent er interessante. »Det er ofte det mest almindelige, der fungerer bedst.«

Forældrenes valg

Eksponeringen af pigerne er enorm, og det etiske aspekt af denne eksponering er noget, som de to tilrettelæggere taler om »nærmest hele tiden«. De bliver også løbende rådgivet af en børnepsykolog, og de holder møder med pigernes forældre, børnehaver og skoler.
Men uanset hvor ofte etikken er til debat, kan det ikke ændre på den kendsgerning, at de fire piger fra Årgang 0 har været kendte og allemandseje siden de blev født – og formentlig altid vil være det. Et valg de ikke selv har haft nogen indflydelse på.
»Deres forældre har truffet det valg. Og ligesom når de vælger skole, bopæl eller at blive skilt, så har det en betydning for børnene.«
»Det er forkert at tro, at det ikke har nogen indflydelse på deres liv - for det har det. Både positivt og negativt. Men hvis nu de bliver drillet, er det så fordi, de er med i Årgang 0 , eller bliver de bare drillet, fordi det gør børn,« spørger Jan Bacher Dirchsen.

Ikke alt vises

Forældrene ser alle programmerne igennem og har vetoret, hvis der er noget, de ikke vil have med. Men nogle gange vælger de to tilrettelæggere også optagelser fra, som forældrene ikke selv har et problem med.
»Vi prøver at beskytte de medvirkende, og vi ønsker, at de skal fremstå flerdimensionale. Man skal kunne forstå dem,« siger Anne Hjort.
Lige nu sidder Stephanies stedfar i fængsel, og de to tilrettelæggere har diskuteret, hvorvidt det er noget, seerne skal vide. Diskussionen er endt med et ja, men fortalt ud fra Stephanies perspektiv.
»Folk tror, de kender familierne, og det er rigtigt til en vis grad, men der er også meget, som ikke kommer med,« siger Jan Bacher Dirchsen.

Mathilde stopper

Forældrene kan til hver en tid vælge ikke længere at medvirke. Det har Mathildes mor og far netop valgt at gøre, efter de har haft deres liv op til revision.
Selvom de to tilrettelæggere lige skulle sunde sig, så ved de også, at det ligger i selve programmets natur, at de ikke kan styre, hvad der sker. For eksempel at alle (oprindelig) fem par fik en pige, selvom der kun var fem procent chance for, at det ville ske.
Mathildes farvel betyder, at der skal findes en ny familie, og dermed er der også en mulighed for, at drengebørnene nu bliver repræsenteret i Årgang 0 .