Pia og Poulsgaard og pariaerne bliver til teater

Den turbulente historie om Dansk Folkepartis første 20 år, hvor partiets position har forandret sig fra pariaer på højrefløjen til det politiske parnas' centrum, er sin egen teaterforestilling værd.

Det mener teatret Mungo Park Kolding, der torsdag har verdenspremiere på forestillingen "De Stuerene" med Dansk Folkeparti i hovedrollen.

Forestillingens titel spiller på tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussens berømte ord om, at stuerene ville Dansk Folkeparti aldrig blive.

Det citat samler ifølge teaterdirektør Lasse Bo Handberg hele den udvikling, som både DF og samfundet har været igennem de seneste 20. En udvikling han kalder en af efterkrigstidens største politiske historier.

- Fra 90'erne hvor DF blev set som pariaer af en samlet elite af politikere og medier. Til i dag hvor de er det største borgerlige parti, og hvor Pia Kjærsgaard er formand for Folketinget, siger han.

- DF har på mange måder fået placeret sig i midten af dansk politik. Midten har bare på få år flyttet sig markant mod højre.

Når Mungo Park Kolding har valgt at lave kontroversielt teater om et politisk parti, er det ifølge Lasse Bo Handberg, fordi teatret kan lide at lave samfundsrelevante forestillinger.

- Vi har også lavet teater om folkeskolereformen og Yahya Hassans digte. Dansk Folkeparti er en god historie om nogle, der blev knægtet igen og igen, men som i dén grad er kommet igen.

Pia Kjærsgaard har selv fået lov til at skrive prolog til forestillingen. Temaet er, hvad hun drømte om, da hun stiftede partiet for 20 år siden. Hun skal også overvære forestillingen på lørdag.

Skal det her ses som en hyldest til partiet?

- Vi gør grin med DF nogle steder, og andre steder vil publikum opleve, at vi hylder dem. Det ville blive enormt kedeligt, hvis vi kun gjorde det ene og ikke lod følelserne få frit slag, siger Lasse Bo Handberg.

- Min drøm er, at folk går ud fra forestillingen og mener det modsatte af det, de mente, før de gik ind. Eller at de i hvert fald har fået perspektiveret deres syn.

Forestillingen spiller til starten af marts og skal siden på turné.

/ritzau/