Pia K. raser over lussing fra Bruxelles
Barroso har sendt brev til EU regeringschefer. Pas på Schengen, advarer han. Foto: AP/Michel Euler / POLFOTO
Schengen-aftalen må ikke undergraves, advarer kommissionen i brev til EU-landene.

Pia Kjærsgaard (DF) er dybt forarget over kommissionsformand José Manuel Barroso, der truer med, at Kommissionen vil skride ind, hvis EU-landene ikke overholder Schengen-aftalen.

"Jeg synes, at det er helt utilstedeligt, at en kommissionsformand ter sig på den måde," siger DF-lederen til Newspaq.

Hun formoder, at Barroso kun er ude på at opsøge konflikt. Måske for at rage mere magt til sig, måske fordi han frygter, at andre lande vil gøre det samme som Danmark

"Flere og flere lande bakker op om grænsekontrol," siger partilederen, "men tilhængerne af det grænseløse Europa må se nederlaget i øjnene."

Selvom Venstres medlem af Europaparlamentet, Jens Rohde, ikke mener, at brevet kun skal ses som en lussing mod Danmark, kommer man kommer ikke udenom, at debatten om den forstærkede danske grænsekontrol er et hot emne i EU.

"Jeg læser det som en generel advarsel. Men når der er så stor opmærksomhed på det, som Danmark foretager sig, så vil mange i det europæiske samarbejde uvægerligt tænke på Danmark," siger Jens Rohde.

Jens Rohde vurderer, at brevet til regeringscheferne er et advarselsflag fra Barroso om, at medlemslandene skal overholde principperne og ånden i Schengen-aftalen. Og det er det, som kommissionsformanden er bekymret for, er ved at krakelere.

"Schengen er den helt store kronjuvel i det europæiske samarbejde, fordi det meget handler om, at frie mennesker skal have lov til at bevæge sig frit på det europæiske område," siger europaparlamentarikeren.