Peter Skaarup: Vi har ikke behov for overenskomst i Dansk Folkeparti
Foto: Mads Claus Rasmussen, Scanpix.
Der er ikke noget krav om overenskomster på alle danske arbejdspladser, siger DF's gruppeformand Peter Skaarup efter kritik af, at de ansatte i sekretariatet på Christiansborg er ansat på individuelle kontrakter.

Dansk Folkepartis gruppeformand Peter Skaarup mener ikke, at det er noget problem, at de ansatte i partisekretariatet på Christiansborg ikke har overenskomst.

- Mig bekendt har det ikke været noget, der har været efterspurgt af medarbejderne. Vi har meget gode forhold i forhold til løn, pension og forskellige medarbejderforhold, som er helt på plads. Så gennem årene har der ikke været behov for overenskomst, siger Peter Skaarup. 

Reaktionen kommer i kølvandet på, at Avisen.dk lørdag kan afdække, at seks ud af ni partier i Folketinget ikke har overenskomst for deres ansatte i partisekretariaterne. Dansk Folkeparti er et af partierne uden overenskomst.

Han pointerer, at partiet har mange forskellige faggrupper. Både HKere, akademikere og journalister.

- Så en overenskomst giver ikke rigtig mening, og flere overenskomster ville være lidt specielt at skulle lave, siger han.

Når der ikke har været efterspørgsel, handler det ifølge Peter Skaarup om, at der er gode løn- og pensionsforhold. 

En arbejdsmarkedsforsker vurderer, at det er dobbeltmoralsk, når partier på Christiansborg, inklusive Dansk Folkeparti, lovpriser den danske model, men ikke tegner overenskomster. Har han ikke en pointe?

- Jeg kan ikke rigtig følge hans kritik. For der er jo ikke noget krav om overenskomster på alle arbejdspladser i Danmark eller fagforeningstvang eller lignende. Det er jo et arbejdsmarked, der netop kører efter en dansk model, der går ud på, at man lønner efter gode danske forhold og ikke underbyder med urimelige lønninger og social dumping. Det er jo noget vi går meget op i Dansk Folkeparti og også har diskuteret i forbindelse med finansloven.

Du siger, at det er godt nok. Men som ansat står man vel bedre af at være omfattet af en kollektiv aftale og overenskomst end en individuel kontrakt?

- Ja, i teorien kan det nok være sådan. Og der er bestemt arbejdspladser, hvor det giver god mening og særligt, hvor der er mange ansatte med en bestemt baggrund, hvor man har overenskomster helt efter bogen. Men på en meget sammensat arbejdsplads med forskellige medarbejdergrupper, kan det også give god mening ikke at have overenskomst, siger han.

Men handler det også om, at det vil være dyrere for Dansk Folkeparti at tegne overenskomst for de ansatte. I skal have flere penge op af lommen med en overenkomst for de ansatte?

- Det spiller ikke nogen rolle. Jeg vil mene, at vores forhold ligger klart bedre end alt, hvad der hedder mindstelønninger og mindstekrav på arbejdsmarkedet. 

En arbejdsmarkedsforsker fastslår, at Dansk Folkeparti fremstiller sig selv som et socialt parti, men bryder den danske model med deres egen adfærd. Hvad siger du til den kritik?

- Det må stå for hans egen regning. For vi støtter netop den danske model. Den er rigtig god og giver et meget solidarisk arbejdsmarked. Vi er meget fleksible på vores arbejdspladser takket være den danske model. Se på Tyskland med deres ufleksible arbejdsmarked. Men dermed være ikke sagt, at alle arbejdspladser altid skal tegne overenskomster. Hvis det ikke giver mening med mange forskellige medarbejdergrupper. Det afgørende må være, hvilke arbejdsvilkår medarbejderne har, og der er de rigtig gode hos Dansk Folkeparti. 

Er det uheldigt, at det nu kommer frem, at Dansk Folkeparti ikke har overenskomst for de ansatte på Christiansborg, samtidig med, at det er kommet frem, at Kim Christiansen driver restaurant uden overenskomst for de ansatte?

- Nej, jeg mener ikke, at det er uheldigt.  Grundlæggende er det jo op til arbejdspladsen, om man vil have en overenskomst eller ej, det skal vi ikke blande os i. Men der skal selvfølgelig være ordentlige arbejdsvilkår for de ansatte.