Administration 

Personer på tålt ophold nægter at flytte

Mange af de 68 mænd på tålt ophold modsætter sig flytningen til Kærshovedgård, som begynder i dag. Samtidig indbringer advokat Christian Dahlager ny sag om tålt ophold for domstolene, og en stribe eksperter kritiserer stramningerne for at gå over grænsen.

Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.
De 68 personer, der i årevis har været på tålt ophold i Center Sandholm i Nordsjælland, nægter at følge regeringens beslutning om at flytte til det nyrenoverede og stærkt sikrede Udrejsecenter Kærshovedgård, der ligger i et plantageområde 12 kilometer fra Ikast. Samtidig vokser kritikken fra juridiske eksperter, der mener, at stramningerne af forholdene for mennesker på tålt ophold er ulovlige og i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention. Det skriver Amnesty Internationals medlemsblad.

På et orienteringsmøde i Center Sandholm i slutningen af september, hvor repræsentanter fra Udlændingestyrelsen, Politiet og Kriminalforsorgen fremlagde flytteplanerne, protesterede beboerne på tålt ophold mod den politiske beslutning om at flytte dem væk fra familie og venner. En større gruppe beboere, der alle har tilbragt mellem otte og 20 år på tålt ophold, udvandrede fra mødet og overvejer en sit-down strejke, når de første seks personer skal flyttes i dag.

"Ingen af os tager med frivilligt. I forvejen har vi mistet en lang række rettigheder på tålt ophold. Når vi også mister muligheden for at se vores koner, børn og familie, så har vi intet tilbage. Hvis de vil tvinge os, så må de lægge os i håndjern", siger en talsmand for gruppen til AMNESTY.

"Jeg håber, de også indretter en begravelsesplads til os. Vi kommer til at dø på tålt ophold", siger en anden beboer, der har været på tålt ophold i otte år.

Så utåleligt som muligt

Flytningen til det tidligere fængsel i Jylland er et af de midler, der ifølge integrationsminister Inger Støjberg (V) skal gøre det "så utåleligt som overhovedet muligt at være på tålt ophold". Dertil kommer en ny type underretningspligt samt elektronisk adgangskontrol og højere straffe, hvis man ikke overholder den daglige meldepligt og opholdspligt i Kærshovedgård. Lovforslaget bliver ifølge regeringen fremlagt i november, men en række eksperter kritiserer politikerne for at gå for vidt og for at ignorere den afgørelse fra Højesteret, der i 2012 fastslog, at opholds- og meldepligten var et brud på menneskerettighederne for iraneren Elias Karkavandi, der var på tålt ophold i fire år.

Ny sag på vej i retten

Advokat Christian Dahlager, der førte sagen for Elias Karkavandi, betegner stramningerne som "ulovlige", og han har netop stævnet integrationsministeriet i en sag om en anden iransk mand, der har været på tålt ophold i otte år. Forinden afsonede manden en straf på ti års fængsel for drabet på en landsmand i det asylcenter, han ankom til som 19-årig. I fængslet uddannede han sig til it-administrator, og i dag er han gift og har to små børn. Christian Dahlager kræver, at mandens opholds- og meldepligt bliver ophævet på baggrund af højesteretsdommen fra 2012.

"Der er ikke nogen konkret risiko for, at han vil skjule sig for politiet, ligesom der ikke er nogen konkrete holdepunkter for at antage, at han vil begå ny kriminalitet. Samtidig er en hjemsendelse til Iran fuldstændig udsigtsløs. Det er håbløst, at han fortsat skal være på tålt ophold, ikke mindst når man kigger på afgørelsen fra Højesteret. Det er et uproportionalt indgreb i hans bevægelsesfrihed i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention", siger Christian Dahlager til AMNESTY.

Ombudsmand er klar

Folketingets ombudsmand, Jørgen Steen Sørensen, oplyser til AMNESTY, at han vil være meget opmærksom på forholdene for personer på tålt ophold på Kærshovedgård, når alle 68 - med eller uden tvang - er overflyttet fra Sandholm. For to år siden udgav han en rapport, der konkluderede, at mennesker på tålt ophold lever under forhold, der er "meget belastende og begrænsende for grundlæggende livsførelse". Ved samme lejlighed opfordrede han Folketinget til at gennemtænke, hvorvidt det er nødvendigt at opretholde så belastende vilkår.

"Vi kan konstatere, at forholdene for mennesker på tålt ophold er blevet gennemtænkt op til flere gange, men det er sket med en anden konklusion, nemlig at forholdene skulle skærpes yderligere", siger Jørgen Steen Sørensen til AMNESTY.

Han understreger, at han i sin rapport ikke betegnede forholdene som for eksempel konventionsstridige, men brugte ombudsmandslovens bestemmelse om vurdering ud fra "almenmenneskelige og humanitære synspunkter." Ombudsmanden skaffede for nylig fri proces ved domstolene for en afghansk mand, der ligeledes har været på tålt ophold i otte år. Manden har hustru og to børn på Frederiksberg, men han har opholdspligt i Center Sandholm.

"Der er ingen - heller ikke myndighederne - der påstår, at han er til fare for nogen, eller at der er risiko for, at han vil skjule sig for myndighederne. I lyset af dommen fra Højesteret i den såkaldte Karkavandi-sag fra 2012 mener vi, at det er et reelt spørgsmål, om det fortsat er i overensstemmelse med udlændingeloven og menneskerettighedskonventionen at pålægge ham opholdspligt", siger Jørgen Steen Sørensen.

Reel frihedsberøvelse

Institut for Menneskerettigheder fremhæver også højesteretsdommen fra 2012 og konstaterer i et brev til Inger Støjberg, at stramningerne kan være i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention og et ulovligt indgreb i retten til bevægelsesfrihed.

"De frihedsbegrænsninger, som regeringen lægger op til, er af så indgribende karakter, at det minder meget om en egentlig frihedsberøvelse - og der er efter menneskerettighederne ikke mulighed for at frihedsberøve udlændinge på tålt ophold. Når kontrollen med og forholdene for udlændinge på tålt ophold skærpes, vil indgrebet i bevægelsesfriheden hurtigere kunne udvikle sig til at være uproportionalt", siger seniorforsker Peter Vedel Kessing.

De 68 mænd på tålt ophold har alle afsonet en fængselsstraf for en forbrydelse, men de kan ikke udvises, da de risikerer overgreb, tortur eller dødsstraf i deres hjemlande. Kun én er ifølge Rigspolitiet dømt for terror og til fare for statens sikkerhed. Resten er dømt for almindelig kriminalitet, som spænder fra røveri og narkotika til vold og drab. Alligevel har de i gennemsnit været på tålt ophold i fem år og ni måneder efter at have afsonet deres straf, og ingen ved, hvornår de igen kan få en normal tilværelse. Mange af dem har familie og børn, men de kan ikke bo sammen med dem, og de er frataget muligheden for at arbejde og uddanne sig.

Også Amnesty International mener, at myndighederne går for vidt.

"Disse mennesker er fanget i en situation, der ligger uden for deres kontrol. De har afsonet deres straf, men kan ikke sendes tilbage. De er frataget alt. I stedet for at straffe dem yderligere på ubestemt tid, bør deres sager vurderes individuelt i lyset af højesteretsdommen: Er der fare for, at de skjuler sig? Er de til fare for samfundet, eller er der fare for, at de begår ny kriminalitet? Hvis nej, så skal de ligesom alle andre mennesker have en ny chance. Mennesker går til grunde under så utålelige forhold", siger generalsekretær Trine Christensen.

Udlændingestyrelsen planlægger at flytte de 68 personer på tålt ophold i grupper af seks personer med minibusser fra Sandholm. Første flytning sker den 6. oktober, og den næste 10. oktober.
Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.

hajfinner
Dyreliv

3.500 hajfinner beslaglagt
- 1.000 hajer dræbt

JNBY-logo
Helt vildt

Tøjfirma opfordrer til
at skyde indere

Lakserytteren og Mille Funk
Film og TV

Chok i Vild med dans

billede af politibil
Krimi

Spritstiv kvinde bragede ind i patruljevogn

Elon Musk og Grimes
Kendte

Elon Musk går fra kæresten

Jitender Maan
Krimi

Dramatisk video:

Gangster skudt og

dræbt i retssal

Røg og aske fra vulkan
Nyheder

Nyt vulkanudbrud stopper flytrafik

Santino og Jimmi Levakovic
Krimi

Levakovic-brødre udvist af Danmark

Mai Villadsen
Nyheder

Stress, mobning og krænkelser hos Enhedslisten

Danserne i Vild med dans
Film og TV

Vild med dans:

I aften er det slut

Lastbiler fra Arla
Nyheder

Panik efter Brexit:

Julen er i fare

illustration af udgravning
Helt vildt

Spektakulært fund:

Finder 23.000 år gamle

fodspor

kvinde kigger ind i kameraet
Film og TV

Her er den nye dommer

i X Factor

vindmølle i landskab
Nyheder

Energipriser på himmelflugt:

Dyr vinter venter 

redningfolk i snestorm på bjerg
Nyheder

Fem bjergbestigere dør

på Europas højeste bjerg

Helle Thorning-Schmidt - Blondinens Betragtninger
Kendte

Blondinens betragtninger:

Helle Thorning springer ud

som forfatter

dansere på dansegulvet
Film og TV

Vild med dans-stjerne

vil kun imponere

én dommer

hund med åben mund
Dyreliv

76-årige Alice blev
bidt af rottweiler: 
Nu skal den aflives

tv-skærm
Film og TV

Lyver du også om

dine streamingvaner? 

lottokugler suser rundt
Helt vildt

Vinder 2 millioner:

Vil købe støvsuger

og kaffemaskine

mand på strand
Nyheder

Sommeren vender tilbage

i weekenden

mennesker på golfbane
Kendte

Harry Potter-stjerne

kollapser under kendiskamp 

camilla nørgaard poserer
Kendte

Nyt job

til TV2-vært

Gitte Seeberg
Nyheder

Tidligere toppolitiker trækker sig efter brøler

Julia Roberts og Hugh Grant
Underholdning

Manden bag Notting Hill er død

Carlos i retten
Nyheder

Ny livstidsdom til terroristen Carlos

hus midt i lava
Nyheder

VILDT BILLEDE: Danskers hus omringet af lava

Bølger rammer stranden
Nyheder

Vindstød af stormstyrke rammer store dele af landet

Linda Evangelista portræt
Kendte

Indgreb gik galt:

Supermodel vansiret

portræt Svend Lings
Nyheder

Politiet efterforsker

igen selvmordslæge

Underholdning

Nissemagi på DR: Laver ny familiejulekalender

Efterlyst mand
Krimi

Mistænkt knivstikker efterlyses

Chris Anker Sørensen på cykel
Sport

Chris Anker Sørensens bror:

Vi udlevede cykeldrømmen

sammen

hashplante
Krimi

Danskere knaldet:

Gemte 780 kilo hash

i tomatdåser

caroline wozniacki smiler
Kendte

Godt nyt til fans: 
Wozniacki klar 
til sidste kamp

silas holst og lise rønne poserer
Film og TV

Silas om Lise Rønne:

Jeg er helt pjattet

med hende

indkøbskurv med grøntsager
Sundhed

Disse madvarer er

guld værd for helbredet

galakse
Helt vildt

Finder seks 
døde galakser 

færge på havet
Nyheder

Stormen aflyser

flere færger

villa set fra luften
Helt vildt

80 millioner: Dansk

milliardær sætter tre

villaer til salg

Nyheder

Medicinal-boss:

Corona er overstået

om et år

høje bølger ved strand
Nyheder

Nu rammer stormen: 
Bølger på fem meter

bil har ramt træ
Krimi

Voldsom ulykke:

Bragede frontalt

ind i træ 

En fed bil foran et stort hus
Biler

Lexus er tilbage

i Danmark

kvinde står foran bil
Nyheder

Jagten på dræbt

bloggers forlovede

fortsætter 

Pokal
Kendte

Claus Meyer:

En af de største oplevelser i mit liv

slædehunde
Dyreliv

Menneskets bedste ven: 

Guld værd i oldtiden

Nyheder

USA vil donere flere vacciner end alle andre tilsammen

Margrethe
Kongelige

Dronningen til hemmelig fødselsdag

Jes Dorph
Kendte

Jes Dorph-Petersen bliver vært igen

Chris
Nyheder

Chris Anker Sørensen: Hyldes med æresløb

Notre  dame
Nyheder

Pengene vælter ind:

Notre Dame skal genopbygges

restaurant
Mad og drikke

Spisested politianmeldt: Staten har svigtet mig

Pengesedler og mønter
Nyheder

Skrabede sig til milliongevinst - barnebarn får det halve

tilskuere
Sport

Se video: Fodboldfans jagter dommer og kaster brændende fakkel ind i hans bil

frederik og margrethe
Kongelige

Første gang i flere år: Dronningen og kronprinsen rejser udenlands

dollars-sedler
Helt vildt

Kvinde havde lagt plan for lottogevinst inden hun vandt

Krimi

Voldsom brand på bosted - en fundet død

tallerken med hummus
Mad og drikke

Du må ikke spise denne hummus

stormvejr
Nyheder

Storm på vej
- her kan den ramme

bakterier
Sundhed

Bor du i et legionella-ramt område?

Molly Egelind og kolleger
Kendte

Sygeplejeskolen-stjerne: Jeg har ikke følt mig specielt voksen

esben
Kendte

Esben Dalgaard:

Udfordrende at få en dødsdom

Chris Anker
Sport

Chris Anker Sørensen:

Udgiver bog efter sin død

La Palma
Helt vildt

Vild video:

Lava får pool til at koge

Ulla Vejby
Film og TV

Sygeplejeskolen eller Badehotellet:

Jeg elsker roller med skæve personligheder

lønninger
Nyheder

Det tjener cheferne: Årsløn 57 millioner

Grønland
Nyheder

Grønland: Rekordhøjt antal smittede

vm
Sport

Dansk VM-guld i enkeltstart

Bangkok
Nyheder

Bangkok gør klar til turister i november

Nyheder

Regeringen afviser indgriben på boligmarkedet

en masse bliver vaccineret
Corona

Corona på tilbagetog i Danmark:

Kontakttal på 0,7

en blond kvinde med protest-skilt bagved
Krimi

Sådan blev den russiske spion slået ihjel

En mand i mørkt tøj
Kendte

Simon Kvamm har solgt sit hus i Nordjylland

Krimi

26-årig anholdt for voldtægt af 60-årig 

en gøende hund
Dyreliv

Sådan stopper du din hunds gøen

Billede af skægget mand, som vinker og Mary i løbetøj
Kongelige

Kronprinsesse Mary jubler:

Far på besøg

Skyskrabere set nedefra
Krimi

Selvmorder rammer sagesløs fodgænger – begge dør

billeder af hunde på en jernlåge
Krimi

75 hunde dør i brand på hundepension

to med maske fotograferer hinaden foran et skilt
Corona

COVID-19 har slået flere amerikanere ihjel end den spanske syge