Pensionsgigant under anklage: Beskyldes for timeløn på 62,5 kr. til byggearbejdere
Britiske fagforeninger mener, at der foregår løndumping på et byggeri, som PensionDanmark står bag. Arkivfoto: Iris.
Danske lønmodtageres pensionsmidler bliver brugt til at underbetale udenlandske arbejdere i England, lyder påstanden fra Storbritanniens største fagforening.

Storbritanniens største fagforening, Unite, forsøger nu at presse den danske regering til at gå ind i en sag om påstået løndumping på store britiske energiprojekter, som opføres af danske virksomheder og finansieres af PensionDanmark.

PensionDanmark har via fonden Copenhagen Infrastructure Partners investeret milliarder af kroner i opførelsen af en stribe biomassekraftværker i Storbritannien. 

De store kraftværker opføres i samarbejde med blandt andre de to danske virksomheder Burmeister & Wain Scandinavian Contractor (BWSC), der har hovedsæde i Allerød, og Babcock & Wilcox Vølund med hovedsæde i Esbjerg.

Og det er de to virksomheder, som ifølge fagforeningerne Unite og GMB "udnytter udenlandske arbejdere ved at ansætte dem til en løn, der er 61 procent lavere end den eksisterende industri-overenskomst."

På to uger har over 3200 skrevet under på en underskriftindsamling, som opfordrer den danske regering til at påtage sig et ansvar og iværksætte en undersøgelse af de to virksomheders aktiviteter i Storbritannien.

PensionDanmark går i dialog med fagforening

BWSC har ikke ønsket at kommentere beskyldningerne fra de britiske fagforeninger om underbetalt udenlandsk arbejdskraft, og B&W Vølund har ikke besvaret Avisen.dk's henvendelser.

Hos PensionDanmark bekræfter direktør Jens-Christian Stougaard, at man er i dialog med de britiske fagforeninger om de store milliardprojekter i Storbritannien.

 - Det er korrekt, at vi for nylig har fået en henvendelse fra Unite, der har bedt om et møde. Vi arbejder på at finde et tidspunkt inden for den nærmeste fremtid, siger direktøren i et skriftligt svar til Avisen.dk.

Krav gælder også for underleverandører

De britiske fagforeninger mener desuden, at BWSC og B&W Vølund agerer i direkte strid med PensionDanmarks CSR-politik, når virksomhederne ikke sikrer, at underleverandører overholder de lokale og internationale retningslinjer.

Hertil svarer Jens-Christian Stougaard:

- Vi stiller en række krav, når vi investerer, som selvfølgelig er i tråd med vores politikker for ansvarlige investeringer, der blandt andet omhandler løn og arbejdsforhold. De gælder også underleverandører mv.

Direktøren for PensionDanmark forholder sig dog ikke til, om der er hold i anklagerne om løndumping.

Timeløn på 62,50 kroner

Ifølge de britiske fagforeninger har de to danske virksomheder angiveligt faglærte udenlandske arbejdere ansat til den nationale mindsteløn på 7,20 pund - svarende til 62,50 kroner - i timen.

Det er langt fra mindstelønnen i den gældende overenskomst på industriområdet. Her fremgår det ifølge Unite og GMB, at en bygningsarbejder skal have en timeløn på mindst 16,97 pund (147,50 kr.)  med en bonus på 2,37 pund (20,50 kr.)

PensionDanmark er Danmarks fjerdestørste pensionsselskab. 695.000 lønmodtagere har deres pensionsordning hos PensionDanmark.

via Listen To News