Peberspray kunne måske have reddet Sahim
Ekrem Sahim døde efter han gik amok i Kolding Arrest, og betjentene lagde ham i benlås. De havde ingen peberspray. Foto: Colourbox
Betjentene i Kolding havde ingen peberspray, da Ekrem Sahim gik amok. Derfor lagde de ham i benlås, som måske tog livet af ham.

Forskellen på liv og død kunne måske være en peberspray.

Havde fængselsbetjentene i Kolding Arrest haft en peberspray tilbage i januar måned, kunne de have hidset fangen Ekrem Sahim ned med sprayen. I stedet endte det med, at den 23-årige fange fik hjertestop, efter han blev lagt ned på brystet i benlås.

"I Kolding Arrest var peberspray ikke et alternativ, for de havde det ikke. Jeg er sikker på, at det var blevet brugt, hvis de havde haft det," siger formanden for Fængselsforbundet Kim Østerbye til Newspaq.

Peberspray var ikke indført generelt i kriminalforsorgen tilbage i januar, da det først blev lovpligtigt juni i år. Betjentene i Kolding kunne derfor ikke bruge det blødere alternativ til benlåsen.

Forbundet foretrækker ellers klart pebersprayen frem for benlåsen.

"Det er en klart mere skånsom metode i forhold til benlås eller håndjern, da svien er ovre efter et kvarter, så jeg er glad for, at vi nu har sprayen over hele landet," fortæller Kim Østerbye og understreger, at fængselsbetjentene handlede efter reglerne.

Hos De Konservative, mener retsordfører Tom Behnke ikke, at der er en direkte sammenhæng mellem benlåsen og Sahims død. Men han glæder sig over udbredelsen af peberspray.

"Vi skal afvente og se resultatet af peberspray-brugen. Vi skal ikke forbyde brugen af benlås, men vi skal selvfølgelig ikke bruge mere magt end højst nødvendigt," siger Tom Behnke til Newspaq.

Flere politikere kræver dog en redegørelse fra justitsminister Lars Barfoed i sagen.