Pape og Løhde ind i politi-ballade: Kom tilbage til forhandlingsbordet
En kommende konflikt om politikadetter kan betyde, at 48 ud af 54 nye kadetter ikke kan arbejde som planlagt. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Bax Lindhardt/Scanpix
Strid om de nye politikadetters strejkeret har fået Dansk Politiforbund til at varsle konflikt. Justitsminister Søren Pape (K) ærgrer sig og opfordrer til nye forhandlinger.

Om igen! Justitsminister Søren Pape (K) opfordrer nu parterne i striden om de nye politikadetters ansættelsesvilkår til at sætte sig til forhandlingsbordet igen. 

Forhandlingerne om kadetternes overenskomst er gået så meget i hårdknude, at Dansk Politiforbund forleden tog det dramatiske skridt og varslede konflikt over for den statslige arbejdsgiver, Moderniseringsstyrelsen. Af de 54 elever, der netop nu er i gang med kadetuddannelsen, er de 48 medlemmer af Dansk Politiforbund. De vil som følge af konfliktvarslet fra Dansk Politiforbund og en række andre faglige organisationer være afskåret fra at lade sig ansætte i de nye job, hvis striden ikke er løst 1. september.

- Jeg vil virkelig appellere til, at parterne vil sætte sig til forhandlingsbordet igen og finde en løsning, siger Søren Pape til Avisen.dk under Folkemødet på Bornholm.

Stridens kerne er strejkeretten, som Politiforbundet står fast på skal være en del af den nye overenskomst - på linje med andre overenskomster - men som Moderniseringsstyrelsen afviser at give kadetterne. Ifølge styrelsen skal kadetterne ligesom de tjenestemandsansatte betjente frasige sig konflikt- og strejkeretten.

Søren Pape har tidligere betegnet de nye kadetter som 'en vigtig medarbejdergruppe', og han har understreget, at der ikke er tale om et B-politi. Kadetternes konkrete ansættelsesvilkår afviser han at forholde sig til. 

- Det er vigtigt, at vi uddanner kadetter, så de kan afløse betjentene ved grænsen. De to parter skal finde en løsning. Hvordan det skal løses, skal jeg som minister ikke blande mig i, siger Søren Pape.

Løhde opfordrer til forhandlinger

Det første hold politikadetter er netop nu under uddannelse og skal efter planen afløse betjente med grænsekontrol i Rødby og i Sønderjylland pr. 1. september. Justitsministeren lægger ikke skjul på, at han gerne var en benhård konflikt om de nye kadetters overenskomst foruden. 

- Det ærgrer mig, at vi skal høre de her historier i offentligheden. Jeg havde da gerne set, at man havde løst det ved forhandlingsbordet, men nogen gange er det sådan på arbejdsmarkedet, at der går grus i maskineriet. Det vigtigste er, at forhandlerne kommer tilbage til bordet og finder en god løsning, siger Søren Pape.

Innovationsminister Sophie Løhde (V), der er øverste chef for Moderniseringsstyrelsen, vil heller ikke kommentere striden om kadetternes ansættelsesforhold.

-Jeg opfordrer også til at genoptage forhandlingerne, siger hun. 

Krav skal tages af bordet

I Dansk Politiforbund ser formand Claus Oxfeldt imidlertid ingen grund til at genoptage overenskomstforhandlingerne, hvis den stækkede strejkeret stadig er på bordet. 

- For os er det helt afgørende, at det krav tages af bordet. Det giver ingen mening at forhandle om noget, som vi ikke kan sige ja til. Alternativt kan de nye kadetter blive ansat som tjenestemænd, siger Claus Oxfeldt. 

Stort alle landets godt 10.000 politibetjente er tjenestemænd med en øget grad af tryghed i ansættelsen.