Pædagog-jubel afløst af faglig strid
Ansæt uddanende pædagoger og ikke pædagogmedhjælpere, lyder opfordringer fra BUPL til landets kommuner. Foto: Colourbox.com
Knap har regeringen afsat en halv million kroner ekstra til børneområdet, før pædagoger og pædagogmedhjælpere ligger i faglig strid.

Ansat pædagoger og drop uuddannede pædagogmedhjælpere.

Sådan lyder opfordringen til landets kommuner fra pædagogernes forbund, BUPL, efter at regeringen og Enhedslisten er blevet enige om at tilføre daginstitutionsområdet 500 millioner kroner om året fra 2013 og frem.

Pengene betyder, at 1.500 ekstra pædagogiske medarbejdere skal ansættes i landets vuggestuer og børnehaver.

Det kan nu være op til forhandlingerne med kommunerne, om 'pædagogisk personale' er uddannede pædagoger eller pædagogmedhjælpere.

"Hvis den faglige kvalitet virkelig skal løftes, og inklusionsopgaven skal lykkes, bør man ansætte uddannede pædagoger," lyder opfordringer fra BUPL-formand Henning Pedersen i en pressemeddelelse.

Han mener, at pædagoger er garant for kvalitet, og at pengene derfor skal øremærkes til de kommuner, der virkelig ønsker at løfte kvaliteten.

"Ellers risikerer vi, at der sker det samme, som da den forrige regering forsøgte at få kommunerne til at afskaffe lukkedage. De gav bare kommunerne en pose penge og håbede på det bedste, men uden held," siger Henning Pedersen.

I FOA, der repræsenterer landets 20.000 pædagogmedhjælpere, foruden dagplejere og pædagoger i København, er man forundret over udmeldinger fra BUPL.

"Det er uklogt på den måde at forsøge at promovere en enkelt faggruppe," siger formanden for den pædagogiske sektor i FOA, Jakob Sølvhøj, til Newspaq.

Han mener, at både pædagoger, pædagogmedhjælpere og pædagogiske assistenter har hver deres styrke.

"Vi har stor respekt for pædagogers faglighed, men vi synes, det er godt med en mangfoldighed på området. Det vigtigste er, at der nu ansættes mere personale," siger Jakob Sølvhøj.

Aftalen indeholder samtidig en formulering om, at der på længere sigt skal arbejdes frem mod minimumsnormeringer. Udmøntningen af aftalen skal forhandles med Kommunernes Landsforening (KL).

Jakob Sølvhøj håber, at minimumsnormeringer bliver en realitet.

"Børn skal have ret til en tilstrækkelig personalenormering og jeg tror, at det her til føre til indførelser af minimumsnormeringer på sigt," siger han.