Tæt på verden På tide at genopfinde lokummet
Offentligt toilet et sted i Kina CC Rivard
Efter 200 års succes med at forbedre folkesundheden bør toilettet genopfindes for at redde liv. 40 % af verdens befolkning har intet lokum.

Lokum, das, WC, toilet, kloset, latrinet, tønden, eller hvad stedet nu kaldes, er efter 200 år uden innovation håbløst forældet. Nu bliver der kastet millioner efter at opfinde en helt ny model.

2,6 milliarder mennesker har slet ikke adgang til et lokum, hvad de så end måtte kalde det. Det er 40 procent af verdens samlede befolkning. De uformelle løsninger bag en busk, i floden eller bag huset medfører forurening og sygdomme.

Mere end en milliard mennesker letter sig i det åbne.

Halvdelen af alle indlagte på hospitaler i fattige lande har sygdomme forbundet med urenheder fra mangel på toiletter. Millioner af børn dør årligt af diarré. Millioner kommer ikke i skole på grund af tynd mave.

De fleste mennesker i udviklede lande har adgang til toiletter med skyl. Også de forurener faktisk eller bruger unødigt mange ressourcer i form af rent vand. Uden sammenligning er netop toilettet den vigtigste opfindelse nogensinde til at beskytte folkesundheden.

Pengene er der

Bill Gates og hans hustru, der har verdens største private fond, har besluttet, at nu kan det være nok. De har afsat 225 millioner kroner til forskere og opfindere, der kan genopfinde toilettet.

De inviterer private og offentlige organisationer til at deltage. Otte universiteter i rige og fattige lande er sat på opgaven.

Partnere som USAs udviklingsorganisation skyder også millioner i projektet. Andre er Den Afrikanske Udviklingsbank og Tyskland. UNESCOs afdeling for uddannelse om vand er ned med 40 millioner kroner.

Og der er en sund forrentning af toiletter.

Verdenssundhedsorganisationen WHO anslår, at for hver krone, der investeret i hygiejne, kommer der ni tilbage i form af sundhed, forlængede liv og afværgede handicap. Også menneskelig værdighed samt sikkerhed for kvinder og piger bliver øget.

Ambitiøst projekt

Der er ikke bare tale om at finde en ny måde at skylle tønden, men også at genopfinde, hvordan man så kommer af med eller genbruger materialerne.

Der tænkes i gødning, alternativ energi og frisk vand. Løsninger kunne fungere uden vand, måske.

En landsby kunne for eksempel hente sin elektricitet og gødning til markerne fra den fælles toiletbygning. Ambitionen er, at sikre sig, at et ikke-forurenende og sikkert toilet er hygiejnisk og ikke koster mere end 25 øre om dagen for brugeren.

Gates familien, aktivister og forskere er udmærket klar over, at der er en enorm op gave i at samle lokalsamfund omkring holdninger, løsninger og ny adfærd.

Adskillige private organisationer har i årevis arbejdet med at bygge latriner i lokalsamfund, men behovet er alt for stort til at løse et globalt sundhedsproblem.

Indsatsen, der koordineres via FN og private organisationer har nu halvanden milliard kroner til rådighed til forbedring af vand, sanitet og hygiejne i fattige samfund.

Tæt på verden

To af landets mest erfarne u-landsjournalister, Anne Hyll-Müller og Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.