Nyt studie overrasker overlæge: Sygeplejerskers skøn bedre end computerens algoritme
Sundhedspersonalet er bedre til at vurdere de alvorligt syge patienter end computernes algoritmer. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix (arkiv)
I en ny undersøgelse er sundhedspersonalet bedre end den eksisterende algoritme, der normalt anvendes på danske skadestuer, til at vurdere patienternes risiko for at dø.

Et nyt dansk studie viser, at sundhedspersonale ved at se og snakke med en patient, er bedre end computere til at forudsige risikoen for, om patienten vil dø indenfor henholdsvis 48 timer og de næste 30 dage.

Det skriver Videnskab.dk.

Når alvorligt syge kommer på hospitalet fortæller de om symptomer og får målt puls, blodtryk, åndedræt og temperatur.

Ved hjælp af de data bruger sygeplejersken en algoritme og kommer frem til en værdi og en farve, der repræsenterer, hvor alvorlig situationen er, hvor tæt patienten skal observeres, og hvor hurtigt patienten bør ses af en læge, skriver Videnskab.dk.

Men efter at have kigget nærmere på 6.290 patienter, der blev modtaget på skadestuen på Nordsjællands Hospital i 2013, viser studiet, at sundhedspersonalet vurderede korrekt i 82,2 procent af tilfældene, mens computeren vurderede korrekt i 71,8 procent.

Det resultat overrasker overlæge og medforfatter på studiet Kasper Karmark Iversen fra Herlev-Gentofte Hospital, men det overrasker ikke Karina Egebjerg, sygeplejerske på Herlev Hospitals skadestue.

Udfordringen er, at selvom den menneskelige vurdering rammer plet oftere end computerens algoritme, er det computeren, der får det sidste ord, skriver TV 2:

- Jeg ville egentligt ønske, at jeg kunne få lov til at bruge mit faglige skøn, siger Karina Egebjerg.

Hun kan dog tilsidesætte computerens vurdering og lade en patient komme hurtigere til. Men hun kan ikke lade en patient vente længere end den tildelte farvekode – selvom hun vurderer, at patienten ikke fejler noget alvorligt.

- Der kan sidde nogen i venteværelset og vente lidt mere end andre på grund af algoritmen, fordi vi har trukket lægerne hen til dem, som algoritmen siger er syge og dårlige, fortæller Karina Egebjerg til TV 2.

Overlæge Kasper Karmark Iversen siger til tv-stationen, at forskningsresultaterne tyder på, at personalets skøn skal inddrages mere, før patienterne bliver tildelt deres farvekode.

- Jeg vil foreslå, at man kigger kritisk på den algoritme, der er nu, og ændrer på den måde, hvor man inddrager den kliniske vurdering af den enkelte patient, siger han og tilføjer over for Videnskab.dk:

- Det kliniske blik, som alle mennesker, der har set mange syge, har, er supervigtigt, og det er ærgerligt, at vi har glemt det.

Kasper Karmak Iversen oplyser til Videnskab.dk, at et studie med 50.000 patienter er på vej. Her kigger man på, om man kan opnå en større succes ved at kombinere algoritmer med en personlig vurdering.

Ifølge TV 2 er hospitalsmyndighederne åbne overfor se på, om der skal ske ændringer.