Overlæge: Bedre kontrol med omskæringer
Jødiske drenge har krav på at være underlagt de samme sikkerhedsforanstaltninger som andre ikke-jødiske drenge, der undergår en omskæring, mener overlæge. Foto: colourbox
Jødiske drenge har krav på samme sikkerhed som ikke-jødiske drenge. Derfor skal kontrollen med private omskæringer øges, mener overlæge.

Alt for mange drenge bliver omskåret uden for sundhedssystemet, og der mangler viden om konsekvenserne af det.

Sådan lyder meldingen fra både politikere og læger efter de seneste dages diskussion.

Og den manglende kontrol med omskæringer er et problem, mener overlæge og professor i seksuel sundhed ved Aalborg Universitet, Morten Frisch.

- Jeg så helst, at det her foregår så lidt som overhovedet muligt. Og når det undtagelsesvis skal undgå, skal det foregå under lægeligt betryggende forhold, siger han til Newpsaq.

Morten Frisch står bag en undersøgelse, der viser, at fem procent af omskårne mænd oplever komplikationer.

Derfor bør alle omskæringer foretages af læger på sygehuse eller klinikker. Hvis det ikke er muligt af religiøse grunde, skal der som minimum føres kontrol med de private operationer.

- En omskæring er et kirurgisk indgreb. Derfor er det på høje tid, at det bliver sat i system, så man kan lave fornuftige opgørelser over, hvad konsekvenserne er. Jødiske drenge har krav på at være underlagt de samme sikkerhedsforanstaltninger som andre ikke jødiske drenge, der undergår operationen, siger Morten Frisch.

Overrabbiner Bent Lexner har oplyst til Politiken, at han har omskåret over 1.000 drenge. Ifølge ham sker der aldrig komplikationer. Det tror Morten Frisch dog ikke på.

- Vi står med et himmelråbende misforhold mellem overrabbinerens postulater og så børnekirurgeren fra Rigshospitalet, der siger, at der er komplikationer i 2-10 procent af alle tilfælde, siger Morten Frisch, der også er overlæge på Statens Serums Institut.