OVERBLIK: Det siger de om nervegiftangrebet i Salisbury

Vestlige ledere fordømmer i stærke vendinger giftgasangrebet mod en russisk eksspion i Storbritannien.
Storbritanniens premierminister, Theresa May, mener, at det er "meget sandsynligt", at Rusland står bag et nervegiftangreb mod en russisk eksspion og dennes datter i engelske Salisbury i forrige uge.
Storbritanniens premierminister, Theresa May, mener, at det er "meget sandsynligt", at Rusland står bag et nervegiftangreb mod en russisk eksspion og dennes datter i engelske Salisbury i forrige uge. Foto: Toby Melville/arkiv/Reuters

Et nervegiftangreb mod en russisk eksspion og hans datter i engelske Salisbury 4. marts har vakt bekymring blandt verdens ledere.

De to blev forgiftet med et stof, som ifølge britiske efterforskere var den russiskproducerede nervegift Novichok.

Her følger et udpluk af reaktioner på angrebet:

* Theresa May, premierminister i Storbritannien:

- Enten står den russiske stat bag denne handling direkte, eller også har den russiske regering mistet kontrollen over denne potentielt katastrofalt ødelæggende nervegift.

* Donald Trump, USA's præsident:

- De to ledere blev enige om behovet for konsekvenser for dem, der bruger disse grufulde våben i en åbenlys overtrædelse af internationale normer, lød det fra Det Hvide Hus, efter at Trump havde talt i telefon med Theresa May tirsdag.

* Det russiske udenrigsministerium:

- Under disse omstændigheder fastholder vi formodningen om, at denne hændelse er endnu et skruppelløst forsøg fra de britiske myndigheder på at sværte Rusland til.

- De britiske myndigheders handlinger er åbenlyst provokerende, og Rusland har intet at gøre med hændelsen i Salisbury 4. marts.

* Emmanuel Macron, Frankrigs præsident:

Angrebet er "uacceptabelt" og "bekræfter Frankrigs tilsagn om at bekæmpe straffrihed i forbindelse med anvendelsen af kemiske våben".

* Jens Stoltenberg, Natos generalsekretær:

Hændelsen har vakt "stor bekymring".

Ifølge nyhedsbureauet AFP er der forlydender om, at Storbritannien konsulterer sine allierede i Nato om muligheden for at påberåbe sig artikel fem. Den såkaldte musketered fastslår, at et angreb på ét Nato-land er et angreb på dem alle.

* Angela Merkel, Tysklands forbundskansler:

Hun tager de britiske beskyldninger "ekstremt alvorlige".

* EU-Kommissionens første næstformand, Frans Timmermans:

EU er forenet i en "urokkelig" solidaritet.

* Claus Hjort Frederiksen (V), Danmarks forsvarsminister:

- Vi fordømmer Rusland i stærke vendinger, for der kan ikke siges et enkelt pænt ord om de handlinger, det foretager sig for at undergrave vestlige demokratier.

Kilder: Reuters, AFP og Tass.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.