Løkke klapper bestemt ikke over medgang til tysk højreparti
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) glæder sig over, at Angela Merkel kan fortsætte som Tysklands kansler. Han glæder sig omvendt ikke over, at højrepartiet AfD er kommet i parlamentet, men han tror, at det vil sende et signal til Merkel om at tage tyskernes bekymringer over indvandringen alvorligt. Foto: Vladimir Simicek/arkiv/AFP
AfD, der er kommet i det tyske parlament, vækker minder om et Tyskland, vi har lagt bag os, mener Løkke.

Det EU- og indvandrerkritiske parti AfD, Alternative für Deutchland fik med knap 13 procent tredjeflest stemmer ved søndagens parlamentsvalg i Tyskland.

En del af forklaringen skal ifølge statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) findes i, at de etablerede tyske partier ikke har taget tyskernes bekymringer over indvandringen alvorligt.

- Det forhold, at du får AfD i parlamentet - med den historik, der knytter sig til det - det er udtryk for, at de etablerede partier ikke har taget nogle af den tyske befolknings bekymringer alvorligt.

- Og hvis det sætter sig hos Angela Merkel (den tyske kansler, red.), så er det ikke så ringe endda, siger statsministeren til Ritzau.

I Danmark har vi haft en åben debat om integrationsudfordringer igennem snart en generation - mens tyskerne indtil nu har undertrykt debatten, betoner Løkke:

- Blandt andet på grund af landets historie. Og det kan i længden ikke holdes nede.

- Så jeg udtrykker ikke nogen glæde over, at AfD er kommet i parlamentet. Men jeg håber og tror, at Merkel vil analysere, hvorfor tyskerne har stemt, som de har stemt, og tage pejling af det.

Løkkes partifælle udlændingeordfører Marcus Knuth har skabt debat med en kommentar om, at AfD vil give en bedre balance i det tyske parlament og sikre en mere ansvarlig tysk udlændingepolitik.

Adspurgt om Løkke er enig i den melding, lyder statsministerens svar til TV2:

- Jeg synes ikke, man kan tale om bedre balance. Man må bare sige, at parlamenter sammensættes af befolkninger ved valg. Det udtrykker den rigtige balance.

- Jeg står bestemt ikke og klapper over, at et parti - som i hvert fald for deles vedkommende vækker associationer til en tid, som vi ellers har lagt bag os - kommer i det tyske parlament. Det udtrykker jeg ikke glæde over.

/ritzau/