Kaos i a-kasse - forstå hele sagen her
MICHAEL VALENTIN Thorkild Amdi/Ritzau Scanpix
Bestyrelsen i Akademikernes A-Kasse får kritik for håndtering af sag om fyret direktør. Læs mere om sagen her.

Bestyrelsen i Akademikernes A-kasse har ikke levet op til sit ansvar og har givet for frie rammer til den fyrede direktør Michael Valentin.

Sådan lyder konklusionerne i en undersøgelse fra tilsynsmyndigheden Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (Star), skriver Ekstra Bladet.

A-kassen har de seneste måneder været i modvind. Sagen startede med, at Michael Valentin blev fyret. Efterfølgende har hele formandskabet samt flere ledende medarbejdere trukket sig.

Her følger en gennemgang af sagen:

* I slutningen af september bliver Michael Valentin fyret som direktør i Akademikernes A-kasse. Nogen egentlig årsag til fyringen bliver ikke lagt frem.

* A-kassens bestyrelsesformand, Allan Luplau, skriver i oktober til Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, at "der ikke er identificeret forhold, som er i strid med straffelovens bestemmelser".

* Siden bliver forholdene i landets største a-kasse med 233.000 medlemmer genstand for to advokatundersøgelser.

* Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering starter en undersøgelse af fyringen af Michael Valentin. Det sker med bistand fra Kammeradvokaten.

Akademikernes A-kasses bestyrelse starter også en advokatundersøgelse.

* Det kommer frem, at en whistleblower har været med til at oplyse bestyrelsen om problemer i den øverste ledelse.

* I slutningen af november trækker Michael Valentin sig som formand for Folkemødet på Bornholm.

* Bestyrelsen i Akademikernes A-kasse anmelder ifølge Ekstra Bladet Michael Valentin til politiet i slutningen af november. Det er for at have modtaget dyre vinrejser fra a-kassens faste leverandør, Sigurd Müller Vinhandel.

* Ifølge Michael Valentin selv er rejserne gået til vinområder i Sydafrika, Californien, Chile og Italien. Han erkender "sjusk", men afviser, at der er foregået noget kriminelt.

* 4. december bliver Valentin igen meldt til politiet. Akademikernes A-kasse mener, at a-kassens penge blandt andet er brugt på middage med vinsmagning for den fyrede direktørs netværk.

* Michael Valentin erkender, at a-kassen har betalt for mad og servering ved en række arrangementer med vinsmagning. Men det havde ikke skær af private middage. Det fortæller han til Ekstra Bladet.

* A-kassens bestyrelse skriver 4. december, at der bliver indført en whistleblowerordning og nye regler. Det skal sikre, at "der ikke kan herske nogen tvivl om rammerne for økonomiske dispositioner."

* Der strømmer flere informationer fra sagen til medierne. Blandt andet store sponsorater af Folkemødet, som Michael Valentin var formand for. Derudover indkøb af kunst fra nærtstående til Michael Valentin.

* 17. december meddeler a-kassen, at formanden, Allan Luplau, og to næstformænd trækker sig ved et repræsentantskabsmøde den 4. januar.

Desuden trækker den konstituerede direktør, Britt Dyg Haun, og sekretariatschef Line Verbik Byriel sig.

Vicedirektør Mette Gregersen konstitueres som administrerende direktør.

* 28. december fyrer Akademikernes A-kasse vicedirektør Lars Kreutzmann. Han er den whistleblower, hvis oplysninger har startet sagen.

* 4. januar: Akademikernes A-kasses repræsentantskab, der tæller 57 medlemmer fra a-kassens medlemsorganisationer, mødes for at udpege et nyt formandskab.

* 17. januar: Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (Star) udtaler ifølge Ekstra Bladet skarp kritik af bestyrelsen.

Den har svigtet sit ledelsestilsyn og burde have sat spørgsmålstegn ved en række af Michael Valentins dispositioner.

Det gælder blandt andet donationer, sponsorater, vinindkøb og betaling af Valentins fødselsdagsreception.

Kilder: Ekstra Bladet, Ritzau og Akademikernes A-kasse.

/ritzau/

/ritzau/
via Listen To News