Musikerne Isam Bachiri og Waqas Qadri fra hiphop-gruppen Outlandish er dybt forundret over den kritik, der har rejst sig mod deres deltagelse i en islamkonference i Canada for nylig. Det er navnlig Dansk Folkepartis Kenneth Kristensen, der har fremsat kritikken mod bandet, som han mener er »en del af en religiøs vækkelsesbevægelse« og på grænsen til at være islamistiske ekstremister. Han og blandt andre islamkritiker Helle Merete Brix mener, at konferencen var arrangeret af en række yderligtgående islamister, og at Outlandish burde boykottes.
Indtil videre har Outlandish ikke selv villet kommentere sagen, men nu har trioen lagt et svar ud på deres hjemmeside. Og bandet er dybt forundret.
»Vi er meget uforstående over de anklager, som på det seneste er blevet fremsat,« siger de og kalder konferencen en »fredelig muslimsk konvention, hvis hovedmål er at skabe integration og fredelig sameksistens mellem muslimer og ikke-muslimer.«
Outlandish fremhæver desuden, at der intet fordækt er ved konferencen, og at der blandt de mange talere »var en af de højt respekterede jødiske rabbinere Michael Lerner, som var inviteret som æresgæst, Hamza Yusuf, som har rådgivet US-regeringen og Tony Blair, samt den anerkendte journalist Robert Fisk. Derudover er der rigtigt mange ikke-muslimer, som dukker op hvert år«
Brug for Outlandish
Bandet bliver bakket op af mellemøstforsker og lektor Torben Ruberg Rasmussen fra Syddansk Universitet, der har forfattet bøger om fundamentalistisk islam.
»Der er ingen grund til at fordømme det arrangement, og der er ikke tale om en skabsradikalisme eller noget, der minder om det. Det er en klokkeklar ’ikke-historie’,« siger Torben Ruberg Rasmussen, der har set programmet fra konferencen.
De talere, der har været kritiseret, er højtprofilerede kommentatorer i hele den vestlige verden, så der er ingen grund til at beklikke Outlandish.«
Tværtimod mener Torben Ruberg Rasmussen, at Outlandish repræsenterer en positiv del af islam, der forsøger at optage den vestlige levevis sammen med islam.
»De er tro over for deres religion, og samtidig siger de ikke nej til det vestlige samfund. Det er ikke et ’nej-islam’, der afviser enhver form for vestlig levevis, men et moderne islam, der siger ja. Og det, synes jeg, vi har hårdt brug for i Danmark. Et islam, der forsøger at udtrykke sig filosofisk og æstetisk. Det, synes jeg, Outlandish står for,« siger Torben Ruberg Rasmussen
»Men man er måske bare ikke så vant til, at popstjerner udtrykker deres religion her i landet.«