OSCE: Massiv svindel ved det russiske valg

Europæiske valgobservatører bekræfter rygter om valgsvindel ved gårsdagens russiske valg.
Ruslands premierminister Vladimir Putin, da han selv gik til stemmeboksen søndag. På YouTube har russere nu lagt privatoptagelser ud af valgfusk, hvor valgtilforordnede udfylder den ene stemmeseddel efter den anden for dem, der ikke dukker op til valget.
Ruslands premierminister Vladimir Putin, da han selv gik til stemmeboksen søndag. På YouTube har russere nu lagt privatoptagelser ud af valgfusk, hvor valgtilforordnede udfylder den ene stemmeseddel efter den anden for dem, der ikke dukker op til valget. Foto: Polfoto/AP Photo/Ivan Sekretarev / POLFOTO

I tusindvis af klager over valgsvindel er i løbet af mandagen væltet ind, og internationale observatører retter nu en hård kritik af Rusland.

"Konkurrencen var til fordel for det regerende parti, ligesom valgadministrationen manglede uafhængighed," siger Petros Efthymiou, der er koordinator for OSCE (Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa), der også bekræfter rygter om valgfusk. Det skriver BBC News.

Ifølge en anden observatør, Heidi Tagliavini, led valget under, at flere oppositionspartier blev udelukket fra at deltage.

"For mig var dette valg som en leg, hvor kun nogle spillere får lov til at konkurrere," siger hun og forklarer, at regeringspartiet 'Et Forenet Rusland' havde alt for gode betingelser i forbindelse med gårsdagens valg i landet.

Der var lidt mere end 300 observatører til stede på 150 valgsteder. På 34 af disse steder blev situationen ved optællingen betegnet "meget skidt" ifølge OSCE, fordi der er med overvejende sandsynlighed er blevet snydt med stemmesedlerne, skriver DR.

Samtidig fortæller observatørerne om en række eksempler på stemmefusk, hvor hele bunker af stemmesedler er blevet smidt i stemmeurnen af en enkelt person.

På hjemmesiden YouTube har russere lagt videoer ud, hvor de har dokumenteret svindel på deres valgsted.

Blandt andet har en ung mand i Moskva filmet en af de valgtilforordnede, der sidder bag en skranke og udfylde den ene stemmeseddel efter den anden. Ifølge kritikere er det en udbredt praksis, at valgtilforordnede bliver bedt om at udfylde stemmesedlerne for dem, der ikke dukker op til valget.

Kilde: BBC News og DR

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.