S-profil efter grov mobbesag i politiet: Få styr på betjentene, Pape
Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) har bebudet en whistleblowerordning for offentligt ansatte. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Socialdemokratiets retsordfører, Trine Bramsen, vil have justitsministeren på banen i sagen om dårligt arbejdsmiljø i Københavns Politis hundesektion. Sagen understreger behovet for en whistleblowerordning for offentligt ansatte, mener Enhedslistens Rosa Lund.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) skal i arbejdstøjet og rydde op i det dårlige arbejdsmiljø i Københavns Politis hundesektion, hvor hundeførere udsættes for grov mobning og chikane af kollegaer.

Det mener Socialdemokratiets retsordfører, Trine Bramsen, efter at Avisen.dk tirsdag kunne fortælle, at der trods Arbejdstilsynets påbud i 2016, fortsat er store problemer med arbejdsmiljøet i den københavnske politiafdeling.

- Ingen offentligt ansatte skal udsættes for dårligt arbejdsmiljø herunder mobning og chikane. Jeg forventer derfor, at ministeren får styr på det hurtigst muligt. Hellere i dag end i morgen, siger Trine Bramsen (S) til Avisen.dk.

Tirsdag var Jane Frølund Thomsen, ledende overlæge på Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling på Bispebjerg Hospital i København, ude med en massiv kritik af Københavns Politis hundesektion. Hun mener således, at der hersker en decideret "bandeagtig mentalitet" i afdelingen. 

Selvom Arbejdstilsynet allerede i 2016 gav afdelingen et påbud om at få styr på arbejdsmiljøet, er det ikke blevet rettet op, mener Jane Frølund Thomsen, som fortsat modtager patienter fra afdelingen.

Avisen.dk kunne tirsdag fortælle, at hundeførere mobbes og chikaneres af kollegaer, hvis de sætter spørgsmålstegn ved træningsmetoder med tjenestehunde og den hierarkiske hakkeorden i afdelingen. Københavns Politi erkender problemet. 

Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP) har været inddraget og blandt andet efterforsket anklager om brug af stødhalsbånd til hundene. Stødhalsbånd, der er ulovlige og påfører hundene smerte. Efterforskningen er siden blevet afsluttet af statsadvokaten. To ledende medarbejdere i hundesektionen har været til tjenstligt forhør og er siden idømt tjenestebøder for intimiderende adfærd over for kolleger.

En håndfuld af mobbeofrene er blevet sygemeldt med stress, depression og PTSD-lignende symptomer. Betjentene blev mobbet og chikaneret, fordi kollegaer mistænkte dem for at have sladret om træningsmetoder til Københavns Politis ledelse.

Enhedslistens retsordfører, Rosa Lund, vil ligesom Trine Bramsen have ministeren på banen.

Hun mener, at Søren Pape bør komme i gang med at få etableret den whistleblowerordning for offentligt ansatte, som han allerede har bebudet. Det skal være muligt at kritisere forhold på sin arbejdsplads uden at blive mobbet og stemplet som stikker, mener hun.

EL til Pape: Se at komme i gang 

- Når der tilsyneladende har været en kultur, hvor hundeførere er blevet kaldt stikkere af deres kollegaer, tyder det klart på, at der er brug for en whistleblowerordning, siger Rosa Lund og slår fast:

- Søren Pape har lovet en ordning siden Tibet-sagen, og jeg synes, han skal komme i gang.

Tibet-sagen tager udgangspunkt i en episode, der fandt sted under et kinesisk statsbesøg i Danmark i 2012. Her blev demonstranter med et tibetansk flag i hænderne afskærmet af dansk politi. Episoden medførte heftig kritik af politiet, og en kommission, der skulle opklare hændelsen, blev nedsat.

Da kommissionen var færdig med sit arbejde, kom det frem, at den ikke havde fået udleveret alt relevant materiale, og at vigtige e-mails i sagen var blevet slettet. Pensionerede politifolk stod efterfølgende frem og fortalte, at det i årevis havde været praksis at skærme officielle besøg fra Kina fra demonstranter.

Det fik justitsminister Søren Pape Poulsen (K) i september 2018 til at foreslå, at der blev lavet en whistleblowerordning for offentligt ansatte. En ordning, hvor offentligt ansatte kan stå frem uden at frygte repressalier.

Justitsministeren håber at kunne fremlægge et forslag til en ordning inden det kommende folketingsvalg. Socialdemokratiet har tidligere været modstander af en whistleblowerordning, men har nu ændret holdning.

Betjent: Ordning skal være uvildig 

Der skal dog mere end en whistleblowerordning til at rydde op i brodne kar, mener Trine Bramsen.

- En whistleblowerordning kan ikke stå alene. Uagtet at vi ønsker den, siger hun.

Hundeføreren Jack, der blev mobbet ud af hundesektionen, fordi han internt havde kritiseret træningsmetoder med hundene, håber, at en whistleblowerordning snart bliver virkelighed. Han er overbevist om, at en sådan ordning ville have gavnet ham.

- En anonym whistleblowerordning skal sikre, at man anonymt kan gøre den øverste ledelse og sin fagforening bekendt med kritisable forhold på jobbet. Det afgørende er, at det bliver et uvildigt nævn bestående af politikere og jurister uden indsigt og tråde i politiet, siger han.

Avisen.dk har forsøgt at få en kommentar fra Søren Pape Poulsen, men ministeren er bortrejst i vinterferien. De Konservatives retsordfører Naser Khader understreger, at det først og fremmest er politiledelsens ansvar at sikre, at forhold, som Avisen.dk har beskrevet, ikke gentager sig. 

-Det tager tid at etablere en whistleblowerordning. Lige nu diskuterer vi, hvordan en ordning skal skrues sammen. I den konkrete sag forventer jeg, at politiledelsen tager affære og skaber den nødvendige ro i sektionen, siger Naser Khader. 

Københavns Politi har erkendt, at der er problemer med arbejdsmiljøet i hundesektionen. 

- Vi er ikke nået i mål med udfordringerne endnu, men vi er et andet sted nu, end hvor vi stod i 2016. Det er klart, vi accepterer ikke mobning i Københavns Politi, og det er alle lige fra ledelse, medarbejdere og tillids- og arbejdsmiljørepræsentanter selvfølgelig enige om, siger Rikke Laulund, stabschef i Københavns Politi til Avisen.dk

Jack' er ikke hundeførerens rigtige navn. Af hensyn til sin jobmæssige fremtid har han ønsket at være anonym, hvilket vi har imødekommet. Avisen.dk er bekendt med hans fulde identitet, ligesom vi har fået fuld indsigt i hans arbejdsskadesag og afgørelsen i denne.

Her står der blandt andet følgende:

‘Udvalget vurderer, at det er sandsynliggjort, at du har været udsat for mobning og chikane fra dine kollegaer - især i efteråret 2014. Udvalget har lagt vægt på, at din arbejdsgiver har bekræftet, at der foregik mobning i afdelingen samt at din tidligere kollega har bekræftet hele din arbejdsbelastning og været direkte vidne til, at du har været udsat for mobning’.