S-profil efter grov mobbesag i politiet: Få styr på betjentene, Pape

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) har bebudet en whistleblowerordning for offentligt ansatte. (Foto: Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)

Socialdemokratiets retsordfører, Trine Bramsen, vil have justitsministeren på banen i sagen om dårligt arbejdsmiljø i Københavns Politis hundesektion. Sagen understreger behovet for en whistleblowerordning for offentligt ansatte, mener Enhedslistens Rosa Lund.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) skal i arbejdstøjet og rydde op i det dårlige arbejdsmiljø i Københavns Politis hundesektion, hvor hundeførere udsættes for grov mobning og chikane af kollegaer.

Det mener Socialdemokratiets retsordfører, Trine Bramsen, efter at Avisen.dk tirsdag kunne fortælle, at der trods Arbejdstilsynets påbud i 2016, fortsat er store problemer med arbejdsmiljøet i den københavnske politiafdeling.

- Ingen offentligt ansatte skal udsættes for dårligt arbejdsmiljø herunder mobning og chikane. Jeg forventer derfor, at ministeren får styr på det hurtigst muligt. Hellere i dag end i morgen, siger Trine Bramsen (S) til Avisen.dk.

Tirsdag var Jane Frølund Thomsen, ledende overlæge på Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling på Bispebjerg Hospital i København, ude med en massiv kritik af Københavns Politis hundesektion. Hun mener således, at der hersker en decideret "bandeagtig mentalitet" i afdelingen. 

Selvom Arbejdstilsynet allerede i 2016 gav afdelingen et påbud om at få styr på arbejdsmiljøet, er det ikke blevet rettet op, mener Jane Frølund Thomsen, som fortsat modtager patienter fra afdelingen.

Avisen.dk kunne tirsdag fortælle, at hundeførere mobbes og chikaneres af kollegaer, hvis de sætter spørgsmålstegn ved træningsmetoder med tjenestehunde og den hierarkiske hakkeorden i afdelingen. Københavns Politi erkender problemet. 

Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP) har været inddraget og blandt andet efterforsket anklager om brug af stødhalsbånd til hundene. Stødhalsbånd, der er ulovlige og påfører hundene smerte. Efterforskningen er siden blevet afsluttet af statsadvokaten. To ledende medarbejdere i hundesektionen har været til tjenstligt forhør og er siden idømt tjenestebøder for intimiderende adfærd over for kolleger.

En håndfuld af mobbeofrene er blevet sygemeldt med stress, depression og PTSD-lignende symptomer. Betjentene blev mobbet og chikaneret, fordi kollegaer mistænkte dem for at have sladret om træningsmetoder til Københavns Politis ledelse.

Enhedslistens retsordfører, Rosa Lund, vil ligesom Trine Bramsen have ministeren på banen.

Hun mener, at Søren Pape bør komme i gang med at få etableret den whistleblowerordning for offentligt ansatte, som han allerede har bebudet. Det skal være muligt at kritisere forhold på sin arbejdsplads uden at blive mobbet og stemplet som stikker, mener hun.

EL til Pape: Se at komme i gang 

- Når der tilsyneladende har været en kultur, hvor hundeførere er blevet kaldt stikkere af deres kollegaer, tyder det klart på, at der er brug for en whistleblowerordning, siger Rosa Lund og slår fast:

- Søren Pape har lovet en ordning siden Tibet-sagen, og jeg synes, han skal komme i gang.

Tibet-sagen tager udgangspunkt i en episode, der fandt sted under et kinesisk statsbesøg i Danmark i 2012. Her blev demonstranter med et tibetansk flag i hænderne afskærmet af dansk politi. Episoden medførte heftig kritik af politiet, og en kommission, der skulle opklare hændelsen, blev nedsat.

Da kommissionen var færdig med sit arbejde, kom det frem, at den ikke havde fået udleveret alt relevant materiale, og at vigtige e-mails i sagen var blevet slettet. Pensionerede politifolk stod efterfølgende frem og fortalte, at det i årevis havde været praksis at skærme officielle besøg fra Kina fra demonstranter.

Det fik justitsminister Søren Pape Poulsen (K) i september 2018 til at foreslå, at der blev lavet en whistleblowerordning for offentligt ansatte. En ordning, hvor offentligt ansatte kan stå frem uden at frygte repressalier.

Justitsministeren håber at kunne fremlægge et forslag til en ordning inden det kommende folketingsvalg. Socialdemokratiet har tidligere været modstander af en whistleblowerordning, men har nu ændret holdning.

Betjent: Ordning skal være uvildig 

Der skal dog mere end en whistleblowerordning til at rydde op i brodne kar, mener Trine Bramsen.

- En whistleblowerordning kan ikke stå alene. Uagtet at vi ønsker den, siger hun.

Hundeføreren Jack, der blev mobbet ud af hundesektionen, fordi han internt havde kritiseret træningsmetoder med hundene, håber, at en whistleblowerordning snart bliver virkelighed. Han er overbevist om, at en sådan ordning ville have gavnet ham.

- En anonym whistleblowerordning skal sikre, at man anonymt kan gøre den øverste ledelse og sin fagforening bekendt med kritisable forhold på jobbet. Det afgørende er, at det bliver et uvildigt nævn bestående af politikere og jurister uden indsigt og tråde i politiet, siger han.

Avisen.dk har forsøgt at få en kommentar fra Søren Pape Poulsen, men ministeren er bortrejst i vinterferien. De Konservatives retsordfører Naser Khader understreger, at det først og fremmest er politiledelsens ansvar at sikre, at forhold, som Avisen.dk har beskrevet, ikke gentager sig. 

-Det tager tid at etablere en whistleblowerordning. Lige nu diskuterer vi, hvordan en ordning skal skrues sammen. I den konkrete sag forventer jeg, at politiledelsen tager affære og skaber den nødvendige ro i sektionen, siger Naser Khader. 

Københavns Politi har erkendt, at der er problemer med arbejdsmiljøet i hundesektionen. 

- Vi er ikke nået i mål med udfordringerne endnu, men vi er et andet sted nu, end hvor vi stod i 2016. Det er klart, vi accepterer ikke mobning i Københavns Politi, og det er alle lige fra ledelse, medarbejdere og tillids- og arbejdsmiljørepræsentanter selvfølgelig enige om, siger Rikke Laulund, stabschef i Københavns Politi til Avisen.dk

Jack' er ikke hundeførerens rigtige navn. Af hensyn til sin jobmæssige fremtid har han ønsket at være anonym, hvilket vi har imødekommet. Avisen.dk er bekendt med hans fulde identitet, ligesom vi har fået fuld indsigt i hans arbejdsskadesag og afgørelsen i denne.

Her står der blandt andet følgende:

‘Udvalget vurderer, at det er sandsynliggjort, at du har været udsat for mobning og chikane fra dine kollegaer - især i efteråret 2014. Udvalget har lagt vægt på, at din arbejdsgiver har bekræftet, at der foregik mobning i afdelingen samt at din tidligere kollega har bekræftet hele din arbejdsbelastning og været direkte vidne til, at du har været udsat for mobning’.

Et visent blad holdes op foran solen, som stråler igennem på en skyfri himmel.
Nyheder

Varmen vender tilbage -

så lunt kan det blive

En lille pige og en dreng gynger på en legeplads. Man ser kun deres fødder og overkroppe.
Krimi

Børnelokkere har

fået bedre vilkår

En person bliver testet for corona i sin bil af en person med handsker, engangskittel, visir, mundbind og hårnet på.
Sport

Advarer om tsunami af

nye coronasmittede

Emil og Line i en scene fra Emil fra Lønneberg.
Nyheder

Emils tjenestepige er død

Laura Christensen portræt
Film og TV

Laura Christensen

om ubådsserien:

Håb i mørket

Jeppe Kofod portræt
Nyheder

Kofod anmeldt for voldtægt

Trump og Fauci på pressemøde
Nyheder

Trump sviner USA's

smitteekspert:

En katastrofe!

Mads Aagaard Danielsen på Folkemødet.
Nyheder

DR fyrer seriekrænker

Magnus Heunicke på pressemøde
Corona

Tæt på smittet:

Heunicke arbejder

hjemmefra

Strand på Cypern set fra luften
Nyheder

Cypern krydser smittegrænse 

Bil ligger på siden ved siden af smadret McLaren
Biler

Million-bil smadret

på parkeringsplads

Illustration af rumfartøj der lander på asteroide
Nyheder

NASAs vilde plan:

Vil lande rumfartøj

på asteroide

Statsminister Mette Frederiksen med alvorlig mine og en løftet pegefinger hun ses i profil
Nyheder

Efter Frank-exit:

Mette Frederiksen

helt enig

Biler i kø på motorvej
Nyheder

Ulykke lukker motorvej

Nærbillede af grevinde Alexandra hun hverken smiler eller ser sur ud.
Kongelige

Redder mor

fra isolation

En tydeligt brødbetynget Frank Jensen med jakkekraven trukket op.
Nyheder

Frank Jensen

trækker sig

fra politik

Rækkehuset der er bygget i grå mursten. Der vokser efeu op ad væggene på det gamle hus.
Nyheder

Her er Danmarks

dyreste rækkehus

Frank Jensen og Mette Frederiksen sidder ved et bord og holder møde. Statsminister Mette Frederiksen sidder med den ene hånd til hovedet mens Frank Jensen taler.
Nyheder

Nu bryder

Mette tavsheden

En bunke visne blade ligger på en græsplæne. En rød bladrive står og hviler sig op ad en sort havebænk.
Livsstil

Derfor skal du IKKE 

fjerne nedfaldne blade

Tøjstativ med tøj til kvinder. En blomstret kimono er i forgrunden.
Nyheder

700 ton helt nyt tøj

går op i flammer

Et gammelt skur der står i en baghave.
Krimi

Kvinde forsvundet:

Kig i dit skur

Nærbillede af en brødbetynget Frank Jensen ved pressemødet søndag aften på Københavns Rådhus.
Nyheder

Mødeformen

vækker kritik

Frank Jensen foran en mikrofon
Nyheder

Seneste:

Frank Jensen fortsætter

Sofie Carsten Nielsen på pressemøde
Nyheder

Efter krisemøde:

Sofie Carsten Nielsen

fortsætter som leder 

Lisa Montgomery i fængslet
Nyheder

For første gang i 67 år:

USA henretter kvinde

En kranvogn med en smadret bil på ladet
Krimi

Voldsom ulykke

med tre biler

Frank Jensen kigger ned i jorden.
Nyheder

Endnu flere sager: 

Nye anklager

mod Frank Jensen

Overborgmester Frank Jensen
Nyheder

OVERBLIK: Sager mod Frank Jensen går tilbage til 90'erne

Sexorgie med mænd og kvinder
Corona

Politiet afbryder sexorgie

Nærbillede af politibil
Krimi

Mand på 19 år fundet død i baggård

Et samlebånd med en masse små dåser
Corona

Her er COVID-19-vaccinen

på vej

håndspit i håndflade
Corona

Virus kan overleve på

huden i op til ni timer

Billede af ankomsthallen i Kastrup
Krimi

60-årig i Københavns lufthavn

afsløret med 10 kilo opium

Batman og en skeptisk George Clooney
Kendte

George Clooney:

Batman ødelagde

næsten min karriere

Ulrich Thomsen portræt
Film og TV

Farvel til Lie Kaas

Nu er Ulrich Thomsen

Carl Mørck i Afdeling Q

Billede af Maxiam og Willem Alexander
Kongelige

Hollandsk kongefamilie

efter massiv kritik:

AFLYSER

En smilende Lotte Friies på den røde løber med sin mand Christoffer S. Ringø
Kendte

DR-vært endelig gift 

En bunke orange græskar
Mad og drikke

Smid børnenes

halloween-græskar

i boller og bolognese

Angela Merkel med mundbind
Corona

Smitterekord i Tyskland

Wissam Bouqasri i Den Store Bagedyst
Film og TV

Færdige af grin:

Ude efter uspiseligt

slik i Bagedysten

Cirkel kaffe dåse
Helt vildt

Købt for 100 kr:

Kaffedåse er

20.000 kr. værd

Sophie Løhde på Folketingets talerstol
Nyheder

Toppolitiker sygemeldt:

Skal opereres

Portræt Frank Jensen
Nyheder

Frank Jensen:

Undskyld!

Mand visiteres i security i lufthavn
Rejser

Dansk firma fjerner kø

ved security i lufthavne 


 

En trist Frank Jensen
Nyheder

Rystet R-borgmester:

Jeg vil ikke love

støtte til Frank Jensen

Nærbillede af Keld Heick
Underholdning

Keld Heick:

Tror snart Hilda ryger

ud af Vild med dans

Et sort hvidt billede af en mand med solbriller
Krimi

Her er den franske lærer

som blev halshugget

En sød baby med et tæppe over hovedet
Helt vildt

Forældre opkalder

deres datter efter 

internetudbyder

Frank Jensen i slips og habit
Nyheder

Frank Jensens

politiske liv

hænger i tynd tråd

En lille korsedderkop i et spind
Dyreliv

Sådan undgår du

EDDERKOPPER

derhjemme

En smadret sort BMW med brandbil i baggrunden
Krimi

Stor BMW

forulykker –

person fløjet på sygehus

To politifolk og en politibil med udrykning
Krimi

Opdateret:

Skolelærer halshugget

på gaden

Billede af en kop te holdt af en hånd
Mad og drikke

Din tekop indeholder

måske slet ikke te

Mille Funk i rød små kjole og Kristian Bech danser
Film og TV

Chokexit i Vild med dans:

Bundskraberne er videre

Billede af Frank Jensen med lukkede øjne
Nyheder

Frank Jensen:

Jeg krænkede

En hvidhaj set nedenfra
Dyreliv

Hajernes hævn:

Dræber rekordmange mennesker

Karsten Ree sidder på en trailer, hvor de står en rød Ford GT40 på.
Kendte

Karsten Ree:

Hellere dø på banen

end hospitalet

Billede af Kim Kardashian i en nedringet sort kjole
Kendte

Her er de rigeste

selvstændige kvinder

Billede af kanalen ved Nyhavn i sol
Krimi

Fremmed tog fat i lille pige

og sprang i vandet

i Nyhavn

Billedeaf brandenburg Tor
Corona

Tyskland kan blive

næste lukkede land

for danskere

to par står på gulvet i tv-programmet Vild med Dans
Film og TV

De ryger ud af
Vild med Dans 
i aften

en hertstarter hænger på en væg
Sundhed

I dag falder 14 personer

om med hjertestop

En mand i en hospitalsseng
Corona

Corona-indlagte

stiger 

den danske badmintonnspiller Viktor Axelsen gestikulerer på banen
Sport

Dansk fjerkonge har

fået lille prinsesse

seks mænd sidder i en sauna
Corona

42 højskole-elever

smittet efter fælles

tur i sauna

indisk mand ligger i fryseboks
Helt vildt

“Død” mand vågner
efter 20 timer

i fryseboks

to personer med ansigtsmaske hilser med albuen
Nyheder

Nye ord i ordbogen:

Albuehilsen og superspreder 

Sofie Carsten Nielsen, Morten Østergaard og Ida Auken står bag mikrofoner
Nyheder

Tidligere radikal leder

har meldt sig ud:

Feministisk heksejagt

opgang med gul og grøn dør
Corona

Corona har gjort

os til bedre naboer

USA's præsident Donald Trump gestikulerer
Nyheder

Trump husker ikke

negativ coronatest

en gris stikker hovedet ud mellem tremmer
Sundhed

Svine-influenza

kan udløse ny pandemi

hos mennesker

Restaurant i flammer
Krimi

Brand i Djurs Sommerland

Emmanuel Macron portræt
Corona

Smitterekord i Frankrig

Sofie Carsten Nielsen, Morten Østergaard og Ida Auken.
Nyheder

De Radikale indkalder til krisemøde

Prins Christian udenfor
Nyheder

DR-vært laver sex-joke

om prins Christian

Collosseum ved aftentide
Corona

Seks nye lande på listen:

Her må du ikke rejse til

Kim Jong-un i lænestol på kongres.
Nyheder

Nordkorea om

dansk dokumentar:

Alt er løgn!

Delphine Boël
Kongelige

Belgiens konge møder omstridt halvsøster for første gang

Demonstranter på gaden i Dhaka, Bangladesh
Nyheder

Fem mænd dømt til døden

for gruppevoldtægt

Mads Aagaard Danielsen på Folkemødet.
Nyheder

DR dropper

sex-krænkers

radioprogram