I år kan være første gang nogensinde, begge oprykkere sparker sig til overlevelse i Superligaen. Lyngby og AC Horsens ligger godt placeret midt i tabellen, inden foråret fløjtes i gang i dag. Og det skal gå helt galt, som det gjorde for AGF sidste sæson, for at en af de to må ud af den bedste række.
"Oprykkernes held er, at det ikke kun er et hold, der skal ramme formen for at gå forbi dem. Det er der mange hold, der skal. Så jeg synes, chancerne for, at de begge to overlever, er mere end fornuftige," siger fodboldkommentator for Viasat Peter Kjær.
Statistikken taler også til de to holds fordel. De to hold er lige nu nummer fem og seks i Superligaen. Kun én gang i løbet af de sidste ti sæsoner, har et af de kommende første divisionshold ligget over de tre sidste pladser i tabellen ved vinterpausen, og det var da AGF sidste år lå nummer seks. I syv af årene har de to, der lå til nedrykning ved vinterpausen, også stået med sorteper på sæsonens sidste spilledag.
At de to hold ligger godt før starten på forårssæsonen, kan de takke deres trænere for, mener Kjær.
"Der er ikke nogen, der har sagt, at vores mission er, at spille 0-0. Begge hold har angrebet kampene meget positivt. De har gerne vil have bolden, de har villet spille fodbold, og det har altså betalt sig. De har været mere modige, end oprykkere normalt er," siger han og påpeger samtidig, at etablerede Superligahold som Esbjerg fB og AaB har skuffet i år.
Men Horsens og Lyngby skal ikke glæde sig for tidligt. Det er kun få point, der gør forskellen mellem deres placering og bunden.
"Fordelen for oprykkerne er, at de fra starten har været klar over, at det her handler om at samle point for at overleve. Hvor flere af de andre hold har kigget andre steder hen i tabellen. Det kommer lidt som en våd klud, at de ligger som de gør."
Selvom det ikke bliver til metal i år, så har det stor betydning for oprykkerne at få et år eller flere i den bedste række.
"Pressen koncentrerer sig om Superligaen, og derfor er muligheden for at tjene penge på reklame meget større. Det betyder en hel masse i forhold til at skaffe sponsorer, udover de penge tv-rettighederne i sig selv giver," siger senioranalytikere Rasmus Storm fra Idrættens Analyseinstitut.
Nu begynder sæsonen igen, og det er her, de to hold for alvor skal bevise, at de er blandt de bedste.
"Hvis mandskaberne får en dårlig start, så kan der selvfølgelig sagtens komme usikkerhed, der påvirker deres sæson," siger Peter Kjær.
I morgen skal Lyngby spille ude mod Brøndby og mandag tager Horsens imod OB på hjemmebane.
- Danmarks bedste række har heddet Superligaen siden 1991
- Fra 91 blev to hold siet fra allerede efter efterårssæsonen. Resten spillede slutspil. Det lykkedes aldrig begge oprykkere at kvalificere sig til slutspillet.
- I 1996 blev Superligaen udvidet til 12 i stedet for 10 hold. Her lykkedes det tre af de fire hold fra Kvalifikationsligaen at blive i Superligaen året efter.