Opposition vil bremse regeringens grænsebomme
De "fire tykke toldere i Kruså," som Villy Søvndal talte om til SF's landsmøde, bliver måske slet ikke virkelighed alligevel. Foto: Carsten Andreasen / POLFOTO
S, SF og De Radikale vil tvinge regeringen til at skrotte planerne om grænsekontrol. Per Ørum "skylder ikke regeringen noget".

Aftalen om grænsekontrol, som regeringen og Dansk Folkeparti har indgået, er ikke god nok.

Det mener oppositionen, der vil tvinge regeringen til at trække forslaget tilbage.

"Der er behov for endnu stærkere at sætte ind over for den grænseoverskridende kriminalitet. Der skal flere penge til flere toldere og betjente," siger retsordfører Morten Bødskov (S).

Derfor vil S, SF og R i dag fremsætte et beslutningsforslag, der tvinger regeringen og DF til at skrotte planerne - og det på dagen, hvor forslaget eller skulle være vedtaget som aktstykke i Folketingets Finansudvalg.

SF's skatteordfører Jesper Pedersen mener, at VKO's aftale om grænsekontrol er udformet på en måde, så det bliver en pestilens for pendlere og godstransport. ud af landet.

"Forhåbentlig får vi pålagt regeringen at trække aktstykket tilbage og udforme en toldindsats, der er mest effektiv og ikke bare den, der gør Pia Kjærsgaard mest glad," siger han.

Desuden mener opposition, at hele Folketinget skal høres - og at beslutningen om øget grænsekontrol ikke blot skal træffes af et flertal i Finansudvalget.

"I så højspændt en sag, synes vi, det er rimeligt, at vi får en afgørelse, hvor alle Folketingets medlemmer bliver en del af beslutningen," siger Jesper Pedersen.

I Folketingssalen sidder kristendemokraten Per Ørum Jørgensen, og han kan blive den famøse tunge på vægtskålen - det 90. mandat.

Og ham kan regeringen ikke nødvendigvis regne med.

"Kristendemokraterne har ikke taget stilling endnu. Oprindelig var vi med ved forhandlingsbordet. Men siden har meget ændret sig. Bl.a. er der stor usikkerhed om, hvorvidt aftalen lever op til Schengen-reglerne. Her skal vi have nogle meget klare svar fra regeringen," siger Per Ørum Jørgensen.

Han understreger, at "han ikke skylder regeringen noget" oven på 2020-forhandlinger.

"Og jeg synes, at man skylder - også i respekt for Folketingets arbejde - at man kigger på sagen igen oven på den voldsomme kritik, Danmark har været udsat for," siger han.