Olieinteresser blokerer for sanktioner
Hensynet til europæiske økonomiske interesser har betydet, at et forbud mod handel med syrisk olie er blevet syltet. I den tid har præsident Assads styrker dræbt over 1.000 personer. Foto: AP, POLFOTO, Remy De La Maviniere
Syrien har haft to en halv måned til at forberede sig på en olieembargo fra EU.

Fra og med i dag er det forbudt for EU-lande at købe olie i Syrien.

Men forbuddet kunne være trådt i kraft allerede i september.

Oliesanktionerne blev nemlig vedtaget i EU for to en halv måned siden, men hensynet til europæiske oliekontrakter har forsinket håndhævelsen af sanktionerne.

Det bekræfter kilder i det danske udenrigsministerium over for dagbladet Information.

I de to en halv måned er mindst 1.179 personer blevet dræbt af de syriske sikkerhedsstyrker, anslår oppositionen i Syrien.

Det europæiske importforbud kommer hele tre måneder efter et lignende amerikansk importforbud, som trådte i kraft den 18. august.

Mellemøst-eksperter undrer sig over EU's langsommelighed.

"Danmark og EU er faret al for langsomt frem. Det er utroligt, at Syrien har haft to en halv måned til at forberede sig på olieembargoen. Hvis man sammenligner den hast, EU havde med at indføre sanktioner over for
Libyen, er der tale om en ekstrem forskelsbehandling," siger Hanna Ziadeh, Syrien-specialist og PhD.-stipendiat på Roskilde Universitets Center, til Information.

Også andre eksperter kalder det uforståeligt, at det skal tage så lang tid at gennemføre selv de mest simple former for sanktioner.