Ofre for terrorangreb mindes med roseoptog
De døde fra terrorangrebet mindes med blomster, lys og kort. I aften vil Oslo sende tanker til dem med et roseoptog. Foto: Polfoto, AP, Emilio Morenatti
I aften vil titusind mennesker sende deres tanker til de døde efter terroangrebet i et roseoptog gennem Oslo.

I aften vil Norge mindes deres døde.

Der er planlagt et stort optog gennem Oslo, hvor man forventer, at titusind mennesker vil deltage.

Istedet for fakkeloptog vælger nordmændene at mindes ofrene for fredagens terror med et roseoptog. Den røde rose er Arbejderpartiets partilogo, så der er flere symbolske betydninger ved optoget.

"Man kommer til at stille mange røde roser i aften, som er symbol på de faldne, men også at det er arbejderpartiets ungdom, der er hårdest ramt i denne katastrofe," forklarer Oslo-indbygger Lars Petter Berg, der er studerende på Statskundskab på Oslo Universitet.

Det var arbejderpartiets ungdomsorganisation, der var på sommerlejr på øen Utøya, hvor Anders Breivik gennemførte sin uhyggelige massakre.

Da Lars Petter Berg var på gaden tidligere i dag, så han, at det var store køer til at købe de symbolfyldte, røde roser.

Han fortæller, at stemningen i Oslo selvfølgelig er præget af dæmpet og trist stemning.

"Nu er der bare sorg, vrede og frustation over det, der er sket, men alligevel holder folk sammen," siger den studerende.

Han beretter, at folk er rigtig gode til at tage sig af hinanden, og at det nu er kutyme at holde åbent hus og invitere vennerne over med meldingen "alle er velkomne."

"Selvom man ikke er direkte berørt af hændelserne, så føler man alligevel man er, fordi alle har en ven, der kender en død," forklarer Lars Petter Berg, der selv kommer i det unge politiske miljø på grund af hans studier.

"Vi står sammen," slutter han.

Optoget vil begynde at bevæge sig igennem Oslos gader klokken 18 i aften, mandag.