Østeuropæiske studerende strømmer til Danmark

Østeuropas studerende vil gerne til Danmark, men når de har fået deres uddannelse, vender de hjem igen, og det skal der gøre noget ved.
Udenlandske studerende skal blive i Danmark.
Udenlandske studerende skal blive i Danmark. Foto: Colourbox / POLFOTO

Danmark er i den grad et hit blandt Østeuropas unge.

På fem år er antallet af studerende med et østeuropæisk pas firedoblet til 6.153 studerende i 2009. Det viser nye tal, som Universitets- og Bygningsstyrelsen har lavet for Jyllands-Posten.

Desværre er det de færreste, der bliver i landet, når de danskbetalte studier er forbi, og det ærgrer videnskabsminister Charlotte Sahl Madsen (K).

"Vi bør gøre noget ved vores evne - eller rettere mangel på samme - til at fastholde dem på det danske arbejdsmarked," siger ministeren til Jyllands-Posten.

Socialdemokraterne ønsker også at lave om på den østeuropæiske flugt, derfor har de et forslag til, hvordan man kan holde på de unge.

"Vi vil lave en uddannelsespant, så man skriver under på, at når man får en uddannelse i Danmark, så er det også i Danmark, man skal arbejde. Hvis man rejser tilbage uden at give noget igen, må man betale for sin uddannelse," siger videnskabsordfører Rasmus Prehn (S) til Newspaq.

Sidste år steg antallet af østeuropæiske studerende yderligere med 41 procent.

Kilde: Jyllands-Posten

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.