VORES VALG Økonom skyder Løkkes regnestykke ned
Statsministeren beskyldte Helle Thorning får at måtte kræve 27.500 ekstra i skat fra hver familie får at lukke hullet i Fair Løsning. Professor i økonomi mener ikke, at det er så sort hvidt. Foto: Ditte Valente / POLFOTO
Lars Løkke strammer skruetvingen om lommeregneren, når han mener, at hver familie skal betale 27.500 i ekstra skat, hvis S-SF får magten.

27.500 kroner ekstra i røde skatter.

Det rammer hver familie i 2020 ifølge en lille lap papir, som Lars Løkke Rasmussen (V) under en tv-debat søndag afleverede til Helle Thorning-Schmidt (S).

Den socialdemokratiske formand rystede med det samme på hovedet, og professor i økonomi, Bo Sandemann Rasmussen fra Aarhus Universitet, ser også med skepsis på statsministerens regnestykke.

"Man kan ikke i dag sige, hvor meget skat en familie skal betale, fordi det kommer an på, hvordan en regering prioriterer i 2020," siger Bo Sandemann Rasmussen til Newspaq.

De 27.500 kroner stammer fra Finansministeriets kugleramme brugt på S-SF's økonomiske plan 'Fair Løsning'. Hvis alt går galt kommer planen til at have et underskud på 39 milliarder kroner i 2020.

Og dét var skyts i Løkkes kanon i debatten.

"Du er enten nødt til at gå ud til en normal dansk familie og bede om 27.500 kroner, eller også har du et stort hul i din plan," sagde Lars Løkke i debatten på DR.

Der er dog ikke kun et redskab, når gælden skal lukkes, men hele tre, oplyser økonomiprofessoren.

"Enten kan man lade gælden stige, hæve skatterne eller sænke udgifterne. Der er de tre muligheder, som en regering kan vælge, så derfor kan man ikke entydigt sige, at det kommer til at ligge på skatterne," siger Bo Sandemann Rasmussen.

Venstre oplyser, at hvis de 12 minutter kommer i land, så bliver regningen omkring 20.000 kroner i ekstra til hver familie. Men det regnestykke falder også for økonomens vurdering.