Nyt opgør i regeringen om dagpenge
Fra første januar falder 2400 arbejdsløse hver måned ud af dagpengesystemet pga. den forkortede dagpengeperiode. Det skal der gøres noget ved mener S og SF, men de Radikale er imod. Foto: Colourbox
Mens De Radikale vil holde fast i et strammere dagpengesystem, ønsker flere S- og SF'ere at bløde det op.

Flere politikere i S og SF kræver en løsning på, at 2400 arbejdsløse hver måned vil falde ud af dagpengesystemet, når dagpengeperioden forkortes fra fire til to år fra 1. januar, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten onsdag.

Løsningen kan være at udsætte forkortelsen med et halvt år, så den først træder i kraft næste sommer. Det gjorde regeringen sidste år i finansloven med Enhedslisten. Og den model håber Enhedslisten på at kunne gentage i år.

Det krav afvises imidlertid klart af De Radikale, der i 2010 vedtog stramningen med den borgerlige regering.

Dermed er der lagt op til et nyt opgør i regeringslejren om, hvorvidt der skal føres stram økonomisk politik eller blødes op over for overførselsindkomsterne sammen med Enhedslisten.

Med en ledighed på over 160.000 er tiden ikke til stramninger:

- Vi skal løse dette kæmpe problem, siger arbejdsmarkedsordfører Leif Lahn (S) til Jyllands-Posten.

- Jeg har løbende fortalt min ledelse, at når vi kommer til den 1. januar 2013, står mange med store, store problemer, og det er beskæftigelsesminister Mette Frederiksen også udmærket klar over, siger han.

I SF kræver en række medlemmer af landsledelsen konkrete forbedringer af dagpengesystemet:

- Den største politiske kamp i efteråret bliver at hjælpe de mange, der ryger ud af dagpengesystemet den 1. januar. Det kan ske på to måder. For det første med en forlængelse af dagpengeperioden, siger Ida Damborg (SF) til Jyllands-Posten.

- For det andet med en kortere genoptjeningsperiode, når man har mistet retten til dagpenge. Det må som minimum være opgaven for en centrumvenstre-regering, tilføjer hun.

Også SF's finansordfører, Jonas Dahl, mener, at situationen er alvorlig.

/ritzau/

via Listen To News