Ny måling: LA bløder, mens Enhedslisten buldrer afsted
Ved valget fik Liberal Alliance 7,5 procent af stemmerne. Nu står de kun til 3,9 procent. Foto: Anders Samuelsen & Ida Marie Odgaard/Scanpix Ritzau
LA fortsætter nedturen, mens Enhedslisten fortsætter fremgangen. Det viser den eneste meningsmåling fra Epinion. Partierne peger på manglende skatteaftaler og de aktuelle overenskomstforhandlinger som forklaringen.

Nedturen for Liberal Alliance (LA) som regeringsparti fortsætter. Det viser en ny Epinion-måling, der er foretaget blandt 1.682 repræsentativt udvalgte danskere, ifølge DR

Ved valget i 2015 fik LA 7,5 procent af stemmene, men det tal er næsten halveret i dag til 3,9 procent.

- Det er klart, at jeg synes, at tallet burde være højere. Vis mig et politisk parti, som ikke synes, at de nærmest skal have 100 procent i vælgeropbakning. Sådan vil man altid have det, og sådan har jeg det også, siger politisk ordfører Christina Egelund (LA) til DR.

Hun erkender, at der kan være en sammenhæng mellem den nedadgående rutchebanetur i meningsmålingerne, og LA's manglende evne til at få en ny skatteaftale igennem.

LA's nedtur accelererede, efter partileder Anders Samuelsen opgav, at lettelser på topskatten skulle presses igennem. 

Ø stormer videre

I den anden ende af det politiske spektrum er der grund til jubel hos Enhedslisten, der endnu en gang går frem. Nu står partiet til hele 10,8 procent af stemmerne. Det er partiets bedste måling siden 2014.

Fremgangen glæder erhvervsordfører Pelle Dragsted (Ø), der kæder det sammen med den aktuelle overenskomstkonflikt, hvor partiet med flere kampagner har markeret sin uforbeholdne støtte til de offentligt ansatte. 

- Nu skal man være forsigtig, for det er jo kun en måling, men jeg er selvfølgelig altid glad for en måling, der viser, at der er flere danskere, som har fået tillid til os og vil give os deres stemme, siger Pelle Dragsted til DR.

Lige præcis Enhedslistens position er dog blevet kritiseret i skarpe vendninger af FTF-formand, Bente Sorgenfrey. Hun påpeger, at Enhedslistens kampagner ødelægger forhandlingsklimaet og dermed gør mere skade end gavn for de offentligt ansatte.

- Det er at gå for langt og misbruge sin magt. Jeg mener principielt, at man skal prøve at blande sig udenom, så de (forhandlingerne, red.) kan blive så frie som overhovedet muligt, sagde hun tidligere på ugen til Netavisen Pio.

Den nye Epinion-måling peger stadig på næsten dødt løb mellem rød og blå blok. Dog er der en lille overvægt til rød blok, der i øjeblikket står til 51 procent af stemmerne.