Hvorfor har vi haft en Guldalder i Danmark, når der ikke er guld i undergrunden? Det spørgsmål og mange andre vil en ny hjemmeside kunne svare på. Historisk Institut på Aarhus Universitet laver en samlet fremstilling af Danmarks historie på internettet, der spænder fra fortidens stenøkser til nutidens teknologisamfund.
»Det nye bliver, at man altid kan have danmarkshistorien med sig og bruge den på nettet. Særligt de yngre generationer forventer, at man kan finde oplysninger på nettet, så det er oplagt at lave hjemmesiden,« mener Peter Yding Brunbech, der er projektkoordinator på danmarkshistorien.dk.
Det største opslagsværk
Danmarkshistorien.dk bliver det største historiske opslagsværk på nettet herhjemme. Ud over en gennemgang af historien, vil der være et leksikon med 500-1000 artikler om historiske begivenheder og personer. 20 historikere fra Aarhus Universitet er gået i gang med at skrive teksterne til hjemmesiden. Arbejdet er så omfattende, at hjemmesiden først åbner i slutningen af næste år.
»Vi vil skabe en hjemmeside, hvor folk ved, at det er professionelle forskere, som står bag. Det klassiske problem med internettet er, at det er svært at vide, hvor oplysningerne stammer fra,« siger Peter Yding Brunbech.
Han tilføjer, at gymnasielærere hiver sig i håret, fordi de studerende skriver google på som en troværdig kilde til oplysninger.
Målet med hjemmesiden er, at studerende på gymnasiet og voksne historieinteresserede let skal kunne forstå sproget. På gymnasiet glæder de sig til, at danmarkshistorien indtager nettet.
»Projektet lyder rigtig spændende. Vi har brug for en historie på nettet, som nogle fornuftige folk har lavet. Der er ingen tvivl om, at de unge kan få glæde af hjemmesiden, når de skriver opgave,« siger Ulrik Grubb, formand for historielærerforeningen for Gymnasiet og HF.