Ny energiplan kan koste danske familier dyrt
Venstre og De Konservative mener stadig, at regeringens energiudspil bliver alt for dyrt for danske familier og virksomheder. Foto: Colourbox
Det vil koste 5-6.000 kroner mere om året, hvis regeringens nye energiudspil vedtages, viser beregninger.

Når energi- og klimaminister Martin Lidegaard i morgen genoptagner energiforhandlingerne, kommer det til at ske med et revideret energiudspil i hånden.

Og i det nye udspil er der barberet en rund milliard kroner af den oprindelige plan på, hvordan regeringen vil gøre Danmark uafhængig af olie, kul og gas i 2050. Det skriver DR.

Hvor regeringens i sit første udspil ville bruge 5,6 milliarder kroner på dette, samt at få mere end halvdelen af energiforbruget dækket ind af vindkraft i 2020, er det beløb altså nu skåret ned til 4,6 milliarder kroner.

For en typisk familie vil det - sammen med de stigede oliepriser - betyde en regning på 5-6000 kroner mere om året, viser DRs beregninger.

Det reviderede energiudspil ses som et sidste øjebliks forsøg på at få oppositionen med i et bredt forlig om på størrelsen danskernes el-regninger de kommende årtier.

Venstre og De Konservative fastholder dog, at regeringens energiudspil stadig betyder en for stor regning til danske familier og virksomheder.

De to borgerlige partier står i stedet fast på, at beløbet bør være på 3,6 milliarder kroner, som det lød i deres eget udspil inden valget. Dertil kommer, at partierne have fjernet den planlagte NOx-afgift til 600 millioner kroner.

Ifølge klima- og energiministeren er det dog ikke en holdbar løsning.

"Vi bliver nødt til at sige det ligeud. Det koster noget investere i fremtiden, men det koster også noget at lade være. Hvis ikke vi nu sikrer os imod de stigende priser på fossile brandstoffer, og gør os mindre afhængige af dem, kommer vi til at betale en meget høj regning senere," siger Martin Lidegaard (R) til TV Avisen.

Kilde: DR